Mladi Pazinci u Njemačkoj radili na e-buggyju

Pazinski učenici s voditeljima u Njemačkoj
Pazinski učenici s voditeljima u Njemačkoj

 Početkom iduće godine pazinskim ulicama krenut će e-buggy, odnosno električni automobil u čijoj su gradnji od 8. do 20. listopada sudjelovali učenici elektrostruke pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile.

Matteo Marcan, David Vrh, Filip Baša, Boris Nefat, Marko Maretić, Ivan Lanča, Kristijan Rudan i Mateo Škrinjar su u Schkenditzu nedaleko od Leipziga u Njemačkoj radili na njegovoj konstrukciji. Oni su u sklopu programa cjeloživotnog učenja "Obnovljivi izvori energije u EU - Leonardo da Vinci" namijenjenog strukovnom obrazovanju i osposobljavanju s kolegama iz Slovenije i Poljske radili na projektu e-buggya.

Učenike je za program prijavila prof. Gorana Družeta, a kolegicom prof. Martinom Hrastek Biševac, boravila je s učenicima u Njemačkoj.

Pazinski su učenici svaki dan od 9 do 15 sati bili na stručnoj praksi gdje su radili na izradi vozila s tim da su voditeljima mogli predlagati inovacije i poboljšanja. Oni su na svom e-buggyu, budući da su svi visoki, povećali prostor za vozača, a budući da je projekt vozila imao fiksno postolje za akumulator oni su napravili klizno, pa se sada akumulator u vozilo može lakše umetati.

Vozilo će u Pazinu biti samo tri mjeseca, ali i to će biti dovoljno da ga ljudi mogu vidjeti. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter