Mladi IDS-a čistit će nacističku simboliku po Puli

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Predsjednik Kluba mladih IDS-a Vili Rosanda i član predsjedništva Gradske podružnice IDS-a Robert Cvek na konferenciji za novinare u petak najoštrije su osudili iscrtavanje svastika i drugog fašističkog znakovlja po ulicama, spomenicima i stadionima. Kako su istaknuli, kriza koja traje već šest godina, ostavila je dubok trag u životima građana, ali to ne znači da gospodarska kriza mora prerasti u krizu morala.

- Iskreno mi je žao što se danas u 2015. godini moramo baviti duhovima prošlosti, ustaštvom, odnosno fašizmom i nacizmom, kao iznimno štetnim i krajnje opasnim temama. Iscrtavanje takvih simbola postalo je nažalost, uobičajena pojava, ali imamo dojam da je dio građana Hrvatske koji to ne podržava otupio na takve događaje i počeo iz shvaćati kao dio hrvatske svakodnevice, rekao je Rosanda te pozvao predstavnike svih političkih i organizacija civilnog društva, predstavnike medija, gospodarstvenike i građane da se zajednički bore za iskorjenjivanje vrijednosti totalitarističkih režima u Hrvatskoj. Pozvao ih je i da dojave lokacije na kojima se veliča ustaško-fašistička i nacistička simbolika da bi je s predstavnicima gradske uprave uklonili.

Cvek je naglasio da IDS zagovara nultu stopu tolerancije protiv svakog oblika fašizma, mržnje i netolerancije.

- Stava smo da protiv isticanja nacističkih i fašističkih simbola odgovorne institucije trebaju istovremeno djelovati represivno, u skladu sa zakonom, ali i edukativno jer je edukacija najbolja prevencija protiv svih oblika mržnje, netolerancije i nesnošljivosti, rekao je Cvek i dodao da je, u gradu koji njeguje vrijednosti antifašizma, ali i gradu koji je ušao u finale za prestižnu titulu europske prijestolnice kulture, nedopustivo da na zidovima budu neprimjerene poruke i simboli civilizacijskog ponora.

Rosanda se potom založio da bi temeljne antifašističke vrijednosti trebale postati sastavni dio zavičajne nastave, a Cvek je svima čestitao 22. lipnja Dan antifašističke borbe. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter