Mladi folkloraši-čuvari istarske glazbene tradicije

Miro Šverko s ćićskom tamburicom (A. DAGOSTIN)
Miro Šverko s ćićskom tamburicom (A. DAGOSTIN)

Ovogodišnja 49. Smotra narodne glazbe i plesa Istre, održana 9. kolovoza u Labinu bila je dobro je pripremljena i uspješno organizirana, rekao je na konferenciji za novinare Josip Pino Knapić u ime organizatora Saveza folklornih društava Istre, Odbora Smotre narodne glazbe i plesa Istre, te RKUD-a Rudar iz Raše.

Na smotri su sudjelovala ukupno 243 izvođača iz cijele Istre, na završnu smotru izabrana na lokalnim smotrama održanim u Barbanu, Svetom Lovreču Pazenatičkom, Katunu Trviškom i Dubrovi. Pridodaju li im se i osobe koje su brinule o organizaciji, tehnici i drugim poslovima vezanim uz smotru na njoj je bilo angažirano gotovo 300 ljudi, a to je kako je rekao Knapić, najveća dosad organizirana Smotra narodne glazbe i plesa Istre.

Stoga, kao takva, predstavlja dobru uvertiru u predstojeću, jubilarnu 50-tu koja će se iduće godine održati u Puli, najvjerojatnije na Forumu ili u Areni. Od 15 folklornih društva koliko ih djeluje u Istri u Labinu je nastupilo njih 13, KUD "Mate Balota" iz Raklja nije nastupio zbog bolesti nekih članova, a KUD Dajla nije sudjelovao na svojoj lokalnoj smotri, pa nije imao pravo nastupa na završnoj smotri na labinskom Crću, odnosno Titovom trgu, koji se, kao je rekao Knapić, pokazao odličnom pozornicom za smotru folklora.

Na 49. Smotri narodne glazbe i plesa Istre u Labinu sudjelovalo je 195 plesača iz folklornih društava, a među njima je bilo čak 12 plesnih grupa školskog uzrasta, stoga se, dodao je Knapić, razmišlja o tomu da se posebne smotre organiziraju za folkloraše koji djeluju u školskim grupama, kao smotra folklora mladih. Posebno je istako nastup 36 pučkih pjevača i svirača koji sami, izvan nekog folklornog društva, njeguju narodne pjesme i glazbu. Među njima su posebno bili zanimljivi nastupi ženske vokalne skupine "Jažučice" iz Lanišća koje su bugarile, pjevale, pjesmu Gora se sa gorom razgovarala, zatim svirka Mira Šverka na ćićskoj tamburici, te kanat Žejanskih kantadura. Uz njih bilo je tu i drugih pjevača iz drugih krajeva Istre koji su pjevaju stare napjeve, čuvajući ih tako od zaborava, a na priredbama poput Smotra narodne glazbe i plesa Istre prenose na mlađe naraštaje. Upravo je zbog toga Knapić istaknuo kako je ove godine na središnjoj smotri nastupio veliki broj pjevača i skupina čiji su članovi mladi, a oni su jamac očuvanja istarske glazbene baštine i tradicije. Dodao je kako se ove godine velika se pozornost posvetila nošnjama, koje su pokazale bogatstvo Istre baštine njene pučke kulture.

Pripreme za 50-tu jubilarnu Smotru kojoj će domaćin biti Pula započet će već u rujnu, jer se Odbor Smotre narodne glazbe i plesa Istre smatra kako ova priredba mora biti kruna istarskog folklora. Knapić je ovom prigodom podsjetio i na povijest Smotre narodne glazbe i plesa Istre koja je 1966. krenula iz Motovuna na poticaj velikog istarskog muzikologa i skladatelja Slavka Zlatića koji je do smrti bio predsjednik Odbora smotre. Njegovo je djelo dostojno nastavio muzikolog i sakupljač narodnih pjesma također pokojni Renato Pernić.

Odbor za izbor pjesma za 49. Smotru narodne glazbe i plesa Istre djelovao je u sastavu Vladimir Pernić, Josip Pino Knapić, Bruno Krajcar i Nevia Kožjan, a kroz program su vodili Mirjana Pavletić i Vladimir Pernić. Na kraju je Knapić zahvalio mnogim tvrtkama i poduzetnicima iz Labina i Raše, a posebno Osnovnoj školi Matije Vlačića, koji su pomogli da se 49. Smotra narodne glazbe i plesa Istre na labinskom Crću uspješno održi. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter