Mladi baštine tradiciju marševa na Učku

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Mladi Buzećani, njihovi gosti iz Rijeke, Pazina, Korčule i Zagreba krenuli su u subotu ujutro na tradicionalan dvodnevni eko - pohod "Marš na Učku". Jubilarno, dvadeseto izdanje u devetnaest godina pohoda u organizaciji Kluba mladih BUM Buzet, okupilo je četrdesetak sudionika koji su se odlučili vikend provesti u pješačenju netaknutom prirodom.

Sudionici pohoda krenuli su s betonskog igrališta ispred Srednje škole, a oko 35 kilometara duga staza vodila je preko Svetog Martina, Nugle, Roča, Kompanja, Semići do Spomen doma Brgudac. U Brgudcu je predviđen susret sa predstavnicima Udruge antifašista Buzeta, potom veliki party povodom jubilarnog eko - pohoda, koncert i noćenje. U nedjelju ujutro sudionici pohoda iz Brgudca kreću prema Učki gdje bi trebali stići do 14 sati, a potom se autobusom vraćaju u Buzet.

Tradicija omladinskih marševa na Učku seže u šezdesete godine prošlog stoljeća. Sve do 2003., 2004. godine bili su to jako masovni pohodi sa preko sto polaznika, često i međunarodnog predznaka. Zadnjih godina, kaže Marin Bratetić iz Kluba mladih BUM, marš na Učku ima i obilježje eko-pohoda, s obzirom je cilj pješačenja ujedno i dokumentirati i prijaviti divlje deponije.

Sudionike marša iz Buzeta je ispratio gradonačelnik Siniša Žulić koji je svojevremeno i sam, kao član Kluba mladih, sudjelovao u eko pohodima i pješačio na Učku. Vođi pohoda predao je zastavu Grada Buzeta te izrazio zadovoljstvo što mladi baštine tradiciju nekadašnjih marševa koji su u novije doba dobili i tu ekološku dimenziju.(G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter