Mirisi, glazba, predavanja i radionice

Bit će organizirano branje bilja, predavanja i radionice
Bit će organizirano branje bilja, predavanja i radionice

Posljednjeg vikenda u svibnju Bale će biti domaćin Aromatic daysa manifestacije posvećene mirisima. Trodnevni program započinje u petak 27. svibnja, na Trgu La Musa, na kojem će se točno u 11 sati moći vidjeti atraktivna povorka ljudi u nošnjama, koje će u hodu pratiti renesansni zvuci, ali i opojni aromatični mirisi. Slijedi, i kratki scenski igrokaz "Ambrina jabuka - parfem renesanse" u kojem će zaigrati glumac Frano Novljan, a potom i radionica "Mirisna harmonijska skala - doživljaji svih čula" na kojem će se predstaviti mirisi Bala, odnosno sedam esencija utjelovljenih u jedinstvenoj mirisnoj i glazbenoj skali (Quattro fragranze: Ivna Škoro, Petra Blašković, Nataša Dragun, Samanta Stell,Branka Tomasić Ramadanski).

Predavanja i branje bilja

Poslijepodnevni sati rezervirani su za predavanja koja startaju u 13.30 i svaki se sat izmjenjuju. Mjesto susreta je Multimedijalni centar Ulika, a prvo u nizu predavanje nosi naziv "Primjena biljnih kompleksa u kliničkoj aromaterapiji" o kojem će  govoriti stručnjak i kemičar Mijo Miljak. Slijede i predavanja pod nazivom "Kvalitativne i kvantitativne karakteristike prave majčine dušice" (dr. Slavica Dudaš), "Ljekovite biljke Mediterana u prirodnoj kozmetici" (agronom Dubravka Orlić Bašlin) te posljednje "Biljni proizvodi i eterična ulja u zdravlju, kozmetici i ljepoti" ( kemičar Boris Filipaj). Prvi dan Aromatic daysa bit će okončan u 18 sati workshopom i crtanjem aromatičnih biljaka na svili (Tatjana Gregorević), odnosno Mirisnim i ljubavnim versima uz glazbu (Filip Zoričić i Liliana Vranjican uz glazbenu pratnju  Ane Hrvatin, flauta i Leonard Sep, gitara) koji nastupaju u 20 sati.

U subotu Aromatic days otvaraju se u 10 sati radionicom za djecu na Trgu Tomaso Bembo, odnosno malom edukativnom predstavom "Mirisni leptiri u zemlji dinosaura" na kojoj će biti riječi o  aromatičnom bilju i izrađivanju mirisne slagalice (Elica Iljoska viši dizajner odjeće i tekstila i glumac Frano Novljan).

Točno u podne kreće i drugi workshop koji podrazumijeva  izradu aromatičnog herbarija, kao i odlazak na destinaciju gdje će se aromatično bilje brati pod vodstvom Dubravke Orlić Bašlin. U 14 sati, na Trgu La Musa najavljeno je predstavljanje i degustacija Healing drinks - razni zdravi napitci, hidrolati (Dubravka Orlić Bašlin, Gordana Mofardin), u 15 sati i u multimedijalnom centru "Wellness ritual by Aroma Art Ivna tradicionalna Istarska masaža s oblutcima od maslinovog drveta , te naposljetku u 16, odnosno 17 sati radionica pod nazivom "Osjećati se dobro s eteričnim uljima unutar sebe i oko sebe - izrada aroma pripravaka, samostalno ovladati vještinom pravljenja svog mirisa i ulja (dr. med. Snježana Bilić) te "Apiterapija u službi prevencije i zdravlja" o čemu će govoriti apiterapeut Mira Kosinožić. Subotnji program završava koncertom na Trgu Bembo i nastupom Elis Lovrić u 20 sati.

Biciklijada pa masaža

Što se pak tiče nedjelje, od 8 do 10 sati bit će organiziran Healing breakfast u hotelu La Grisa i razgledavanje aromatične hotelske sobe, od 10 do 14 sati "Aroma Cycling" - vožnja aromatiziranim biciklama kroz Bale, a od 14 sati i potpuno opuštanje uživanje u aroma masažama. Dva sata kasnije tu je i Healing Food Show - gastro - memory food koje će se odvijati na Trgu La Musa. Tijekom ove bogate i vikend manifestacije od 9 do 18 sati omogućen je i organizirani posjet Histriji Aromatici (Dani otvorenih vrata), mjesto na kojem će i okončati manifestacija Vatrenim plesom i nastupom glumice Sedine Cerovac. Program počinje u 20 sati. Inače, 2. po redu Aromatic days organizira Turistička zajednice Bala. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter