Ministar Oleg Butković u radnom posjetu Istri

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je sa suradnicima boravio u radnom posjetu Istri, posjetivši gradilišta dvaju najvećih projekata cestovne infrastrukture koje Hrvatske ceste provode u Istarskoj županiji. U selu Putini nadomak Rovinja, gdje su zajedno razgledali nedavno dovršenu rekonstruiranu dionicu Rovinjsko Selo-Brajkovići-Kurili, ministar Butković sastao se s rovinjskim gradonačelnikom Giovannijem Sponzom i istarskim županom Valterom Flegom. U ovoj fazi obnovljena su ukupno četiri kilometra, Hrvatske ceste su u to uložile 10 milijuna kuna a radove je izvela tvrtka Cesta iz Pule. Rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza istaknuo je da nakon ranije obnovljenih osam kilometara ceste na pravcu od čvora istarskog ipsilona prema Rovinju, i ova novoobnovljena četiri kilometra značajno poboljšavaju kvalitetu i sigurnost prometovanja posebno u vrijeme turističke sezone. Obnova još dva kilometra, koliko nedostaje da bi cijeli pravac od ipsilona do Rovinja bio rekonstruiran, započet će nakon turističke sezone.

U Poreču je ministar Butković posjetio gradilište posljednje etape porečke zaobilaznice, gdje se sastao s porečkim gradonačelnikom Edijem Štifanićem. Ranije izgrađene dionice ovim se zahvatom spajaju s 1.500 metara potpuno nove prometnice, nakon čijeg će se dovršetka tranzitni promet moći potpuno preusmjeriti izvan grada. Vrijednost ovog posla je oko 19 milijuna kuna, radovi idu prema planu i bit će gotovi za mjesec i pol, prije Uskrsa. "Ovime rješavamo najveći prometni problem grada Poreča i doprinosimo prometnom rasterećenju u vrijeme turističke sezone", naglasio je Butković.

Župan Flego se nakon obilaska obje lokacije zahvalio Ministarstvu i Hrvatskim cestama na dobroj suradnji s istarskim gradovima i općinama, rekavši da nakon upravo dovršenih slijede novi infrastrukturni projekti koji se pripremaju za natječaje za europska sredstva, poput heliodroma u pulskoj bolnici, kvalitetnijeg cestovnog povezivanja Pazina s istočnom Istrom, te rekonstrukcije niza postojećih cesta, a za nešto više od mjesec dana dovršit će se i obnova piste pulskog aerodroma. Najveći i najvažniji istarski cestovni projekt je dovršetak istarskog ipsilona, na kraju je istaknuo Flego, a ministar Butković je, odgovarajući na novinarske zahtjeve za detaljima, rekao da je u vezi ipsilona prije dva mjeseca s BINA Istrom potpisan Memorandum o razumijevanju, nakon čega su počeli pregovori o izmjenama koncesijskog ugovora. Sredstva za dovršetak ipsilona potražit će se u Bruxellesu za što ne bi trebalo biti problema jer je sva dokumentacija spremna, a cijena izgradnje je nakon pregovora spuštena sa 169 na 150 milijuna eura. Radovi bi trebali početi ovog ljeta, trajat će dvije godine i izvodit će ih hrvatske tvrtke, i uz Pelješki most, istarski je ipsilon najvažnija infrastrukturna investicija u Hrvatskoj u ovoj godini, rekao je ministar Oleg Butković u petak u Poreču.

Novinare je zanimalo i što će biti s najavljenim poskupljenjem cestarina na hrvatskim autocestama, na što je ministar Butković rekao kako Vlada još nije odlučila hoće li povećati cestarine, ali jest odlučila da kreće u restrukturiranje čitavog cestarskog sektora koji obuhvaća tvrtke Hrvatske auto ceste, Autocestu Rijeka-Zagreb te Hrvatske ceste. Sa Svjetskom bankom pregovara se o reprogramiranju njihovog duga od 1,2 milijarde eura koji dospijeva ove godine, što je jedini izlaz kojim se može izbjeći prodaja HAC-a ili davanje autocesta u koncesiju, rekao je Butković, dodavši da ni vinjete nisu rješenje jer su studije pokazale da se tako prihodi ne bi povećali. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter