Ministar Kliman posjetio Pazin i TZ središnje Istre

U budućoj "kući vina" u Gračišću  (MILIVOJ MIJOŠEK/GLAS ISTRE)
U budućoj "kući vina" u Gračišću (MILIVOJ MIJOŠEK/GLAS ISTRE)

Tehnički ministar turizma Anton Kliman danas je obišao područje Turističke zajednice središnje Istre i upoznao se s razvojnim turističkim projektima u Draguću, Lindaru i Gračišću. Njegovi domaćini - cerovljanski načelnik Emil Daus, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, gračaški načelnik Ivan Mijandrušić te direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti upoznali su ga s projektima Kuće fresaka u Draguću, Istra inspirit fantasy parka na području bivšeg vojnog poligona kraj Lindara, te Kuće vina u Gračišću.

Pri posjetu Draguću u općini Cerovlje ministar Kliman poručio je domaćinima da je ovaj dio Istre doista poseban, a "Cerovlje je jedna od najljepših općina u Hrvatskoj". To što je Cerovljanština dosad bila nerazvijena, u turističkom smisli danas je prednost, kazao je Kliman, jer "danas se traži turizam doživljaja a pred vama je velika prilika ali i velika obaveza kako žete razvijati ovaj vid turizma". Načelnik Emil Daus izložio je projekt Kuće fresaka koji je proizašao iz namjere spašavanja zgrade stare škole, ali ne na način da joj se samo obnove zidovi i krovište, već i da joj se udahne novi sadržaj.

Na području bivšeg vojnog poligona kod Lindara ministru Klimanu predstavljen je, predstavljanjem makete i izlaganjem gradonačelnika Renata Krulčića, projekt budućeg Istra inspirit fantasy parka, u čiju je pripremu i projektiranje dosad uloženo 1,5 milijuna kuna, od čega je 1,1 milijun osiguralo Ministarstvo turizma.  A i još će, čini se, jer je, kako je izvijestio ministar Kliman, ovaj park uvršten u državne strateške investicije. "Središnjoj Istri nedostaje takvih projekata, a oni bi svakako pojačali dinamiku turističkog prometa i obogatili turističku ponudu i izvan glavne turističke sezone", rekao je ministar Kliman, izvijestivši da se sličan projekt razvija i na području općine Tar-Vabriga, ali ne kao konkurencija već kao nadopuna ovom pazinskom. "Čestitam vam na ideji, prepoznati ste i učinit ćemo što možemo da pomognemo u realizaciji ovog vašeg projekta", rekao je ministar Kliman svojim pazinskim domaćinima.

U Gračišću je ministru Klimanu predstavljen projekt Kuće vina, odnosno centra za posjetitelje, koji je prijavljen na aktualni natječaj Ministarstva turizma za osnivanje i razvoj interpretacijskih centara. "Dobili smo preko 200 prijava na ovaj natječaj, ali ovaj gračaški projekt ocjenjujemo kao jako dobar", rekao je ministar Kliman, najavljujući da će Ministarstvo turizma tražiti iz državnog proračuna dodatna sredstva baš za projekte iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a u to se područje ubraja i područje središnje Istre. Gračaški načelnik Ivan Mijandrušić pojasnio je projekt Kuće vina kroz potrebu da se turisti, koji već masovno dolaze u Gračišće ali nakon onog što im ispričaju turistički vodiči prilično brzo iz njega i odlaze, malo dulje zadrže u ovom mjestu sadržajem koje im Gračišće nudi kao domaćin, oslanjajući se i na proljetnu Smotru vina središnje Istre i na kvalitetne vinare iz bliže okolice kao svoje vinsko-turističke adute.

Sanja Kantaruti predstavila je ministru i njegovim suradnicima ustroj i rezultate Turističke zajednice središnje Istre, koja je, primjerice, sa 3.000 turističkih noćenja ostvarenih 2000. godine došla do današnjih 203.000 noćenja ostvarenih samo u prvih osam i pol mjeseci ove godine. U odnosu na prošlu godinu broj noćenja i dolazaka na području TZSI povećao se za 25 posto, a ovo podruje inače raspolaže sa 566 turističkih objekata i u njima ukupno 3.330 turističkih postelja. Slučaj je htio da su od dana ministrovog posjeta u funkciji i nove web stranice Turističke zajednice središnje Istre, koja bi u skoroj budućnosti teritorijalno mogla i porasti: Sanja Kantaruti je naime izvijestila da s izgledom na pozitivan ishod traju pregovori o tome da se TZSI pridruže još i područja grada Buzeta, te općina Žminj, Svetvinčenat i Motovun. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter