Milohanić proizveo šampionsku kobasicu

Šampion u kategoriji istarske kobasice - Mladen Milohanić
Šampion u kategoriji istarske kobasice - Mladen Milohanić

Po drugi put općina Sveti Petar u Šumi domaćin je manifestacije "S klobasicom u Europu", koja je danas svečano otvorena u mjesnoj školskoj sportskoj dvorani. Uzvanike je najprije pozdravio domaćin, supetarski načelnik Mario Bratulić, koji je uz dobrodošlicu najavio da će se dogodine, na trećoj takvoj manifestaciji, Sveti Petar u Šumi proglasiti "općinom kobasica". U ime partnera ovogodišnjeg supetarskog sajma, Brodsko-posavske županije, pročelnik tamošnjeg odjela za poljoprivredu Željko Burazović pozvao je Istarsku županiju da bude gost-partner na sličnoj manifestaciji u Slavonskom Brodu, a za kobasice koje ove županije zajedno promiču rekao je da su to "brendovi koji će predstavljati Lijepu našu u Europskoj uniji".

Pomoćnica hrvatskog ministra poljoprivrede, Zvjezdana Blažić, kazala je da je put hrvatskih kobasica u Europu "prepun mogućnosti ali i izazova", a rješavajući te izazove nedavnim susretom hrvatskog i slovenskog ministra poljoprivrede "široko su otvorena vrata dogovorima Hrvatske i Slovenije u mogućnosti zaštite svih istarskih proizvoda bez nepotrebnih prigovora".

Sajam je počeo uz još jednu protokolarnu svečanost: podjelu priznanja proizvođačima kobasica, koje je prethodna dva dana u Poreču ocjenjivao četrnaesteročlani stručni žiri Udruge senzornih analitičara istarskog pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda.    Šampionsku istarsku kobasicu ove je godine proizvela pršutana Milohanić iz Tinjana, dok su zlatne medalje u ovoj kategoriji zaslužili još OPG Franjul iz Svetog Petra u Šumi, Pisinium iz Pazina, te pršutana Bani iz Labina. U kategoriji slavonskih kobasica šampion je Andrija Čuha iz Soljana kod Županje.

Uz sajamski dio manifestacije, koji je i u nedjelju od 11 do 22 sata otvoren za posjetitelje, finalnim će ogledom završiti natjecanje u starinskom nadijevanju kobasice "na beku", odnosno pomoću vrbove šibe. (D. ŠIŠOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter