Miletiću prekršena ustavna prava

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Pulskom gradonačelniku i predsjedniku IDS-a Borisu Miletiću povrijeđena su ustavna prava odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kojom je u ožujku 2015. godine utvrđeno da se nalazi u sukobu interesa zbog članstva u Nadzornom odboru poduzeća Brijuni Rivijera. Povjerenstvo je tada zaključilo kako Miletiću kao dužnosniku - saborskom zastupniku i gradonačelniku - nije bilo mjesta u NO javnog poduzeća, dok je Ustavni sud 3. lipnja 2016. odlučio kako se radi o povredi njegovih ustavnih prava.

Odlukom Ustavnog suda osporavaju se odlučivanje Povjerenstva, te odluke Upravnog suda u Rijeci i Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u tom slučaju, ali se ukazuje i na nedostatke pravnih stajališta povjernstva u pojedinim slučajevima.

Funkciju obnašao volonterski

- Smatram da je nužno pojasniti ključne činjenice ovog predmeta. Prije svega, za članstvo u Nadzornom odboru državnog strateškog poduzeća Brijuni rivijera d.o.o., čiji je Istarska županija suvlasnik udjela od 33 posto, nisam primao nikakve naknade, već sam navedenu funkciju obnašao volonterski, kako bih dao svoj doprinos razvoju strateških projekta i zaštitio interese našeg grada, rekao je Boris Miletić. 

On je zatražio mišljenje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a po primitku njihovog mišljenja odmah je postupio sukladno njihovim zahtjevima, nakon čega je Povjerenstvo pokrenulo postupak i donijelo odluku koju je sada Ustavni sud pobio.

- To je potpuni apsurd i zvuči kao scenarij za kakvu birokratsku parodiju, jer sam samo radio svoj posao, za što nisam primao nikakvu naknadu, a poduzeće je u 100 postotnom javnom vlasništvu. Zbog toga sam se žalio Ustavnom sudu kako bih zaštitio svoja ustavom zajamčena prava i ovakav ishod je u mom slučaju zdravorazumski. Želim naglasiti da nedavna odluka Ustavnog suda poništava ranije odluke Visokog upravnog suda, Upravnog suda i Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, te cijeli predmet vraća Povjerenstvu na ponovno razmatranje, ističe Miletić.

U opširnom obrazloženju odluke, Ustavni sud primjećuje kako je primjenu prava od strane Povjerenstva obilježio pretjerani formalizam, koji je u okolnostima konkretnog slučaja očito nadvladao "argument zdravog razuma". Osim toga, Ustavni sud ukazao je i na neka načelna pitanja što ih otvara odluka Povjerenstva.

Ustavni sud je na temelju Ustavnog zakona odredio da postoji opća obveza Povjerenstva da u izrekama svojih odluka naznačuje kako točno razdoblje u kojem je određeni dužnosnik kršio zakonska pravila o sprječavanju sukoba interesa. Uz to, Ustavni sud zaključio je kako ostaje otvoreno pitanje bi li Povjerenstvo uopće pokrenulo taj postupak da podnositelj, Boris Miletić, nije sam zatražio mišljenje o tome predstavlja li njegovo članstvo u NO Brijuni Rivijera povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter