Miletić posjetio podružnicu Sindikata umirovljenika

Druženju u Sindikatu umirovljenika odazvao se veliki broj članova (Neven LAZAREVIĆ)
Druženju u Sindikatu umirovljenika odazvao se veliki broj članova (Neven LAZAREVIĆ)

Pulski gradonačelnik Boris Miletić posjetio je danas pulsku podružnicu Sindikata umirovljenika Hrvatske te se družio s brojnim članovima njihova društva koji su ga upoznali s aktivnostima koje provode. Odmah u uvodu predsjednica podružnice Mirjana Dika Dužman zahvalila se Gradu na dugogodišnjoj potpori te je istaknula kako pulska podružnica broji čak tri tisuće članova. 

Educirali volontere

- Drago mi je vidjeti da su naši sugrađani treće životne dobi iznimno aktivni i uspješni u onome što rade. Na nama je kao Gradu da im pružimo podršku i da im omogućimo adekvatnu skrb. Pula je svijetli primjer kvalitetnog odnosa prema našim umirovljenicima i zaista činimo sve kako bi našim umirovljenicima olakšali život i pružili dodatne sadržaje u našem gradu, kazao je pak Miletić.

Tajnica pulske podružnice SUH-a Zorica Drandić napomenula je kako je starijeg stanovništva sve više, a udio starijih u ukupnom broju stanovnika sve veći, te se stoga moraju pripremati i uvoditi nove oblike skrbi za starije, posebice za one bolesne i same. Podsjetila je kako su još 2004. godine pokrenuli projekt skrbi za starije osobe te oformili grupu educiranih volontera koji obilaze stare i nemoćne osobe koje nemaju nikoga svog. Program, zahvalila se, sufinanciraju Grad i Istarska županija. 

Organizacija izleta

Bruna Jovanović naglasila je da oni nisu stranka, već udruga i da su sretni što su najveći u Istri. Navodeći kako je njezin zadatak u udruzi organizirati izlete i zabave, navela je da su samo lani organizirali 19 izleta i četiri druženja.

- Zahvalna sam što imamo prostor u kojem možemo raditi, a sada smo se javili na javni natječaj te se nadamo da ćemo od Grada ponovo dobiti sredstva za daljnje aktivnosti, navela je.

U razgovorima dotakli su se i problema doživotnog i dosmrtnog održavanja te velikog broja raznih mešetara koji pokušavaju na taj način zapravo izigrati starije osobe te one na kraju one ostaju i bez skrbi i bez nekretnina. Stoga su od gradonačelnika zatražili da ih podrži u Saboru kada na red dođe ovo pitanje, odnosno inicijativa da se dokine dosmrtno uzdržavanje kojim se imovina prebacuje na novog vlasnika odmah. Miletić im je obećao da će na Klubu zastupnika nastojati progurati taj zakon te tražiti potporu od svih stranaka budući da je u interesu svih umirovljenika. Dotakli su se i Zakona o sigurnosti prometa odnosno toga da bi po novim pravilima stariji od 65 godina trebali plaćati liječničke preglede da dokažu da su i dalje sposobni voziti, zatim pomoći oko stranih mirovina koji SUH pruža, potrebe da se uvede minimalna socijalna mirovina, ali i malih mirovina općenito. (B. PETROVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter