Miletić: Našu političku nestabilnost pokušat će iskoristiti Slovenija

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Kraj koalicijske Vlade HDZ-a i Mosta dolazi u najgorem trenutku, kaže Boris Miletić, predsjednik Istarskog demokratskog sabora i jedan od tri saborska zastupnika te stranke. Miletić naglašava kako IDS sigurno neće, unatoč medijskim spekulacijama, biti stranka koja će spašavati premijera i Vladu dajući im potporu u Hrvatskom saboru, a n podržavaju ni ostanak Bože Petrova na mjestu šefa parlamenta.

Pitanje za premijera

- Kako komentirate HDZ-ove pokušaje preslagivanja parlamentarne većine, teško će do većine bez glasova ljevice?

- To je pitanje za premijera. Sigurno je jedino da IDS u tome neće sudjelovati, niti će dati podršku HDZ-ovoj Vladi. Ono što mene brine je da se zbog MOST-a i HDZ-a Hrvatska već dvije godine bavi sama sobom. Dok druge zemlje rade reforme, prilagođavaju se sve konkurentnijim i bržim uvjetima poslovanja i investicija i smišljaju inovativne socijalne modele, hrvatska Vlada srlja iz jedne katastrofe u drugu. Drugim riječima, dok, recimo, Danska uvodi "digitalnog veleposlanika" zaduženog za odnose s velikim svjetskim tvrtkama iz IT sektora s ciljem da privuče njihove investicije, mi smo opet dovedeni u situaciju da nam institucije ne funkcioniraju. Što će biti s kreditnim rejtingom, s investicijama? To je krajnje neodgovorno, neozbiljno i po tko zna koji put ću ponoviti – to je opasno!

- Zašto će IDS podržati opoziv Bože Petrova? Kažete da Petrov gotovo jamči blokadu institucija dok je predsjednik Hrvatskog sabora? 

- Opoziv Bože Petrova jedini je način da se krene prema nekakvom rješavanju krize, u suprotnom ćemo imati kompletnu blokadu vlasti. Ne može parlament funkcionirati ako su premijer i šef Sabora u totalnom ratu. U kontaktu sam oko toga s kolegom Vrdoljakom iz HNS-a i tu imamo isti stav. Nakon toga neka premijer pokaže ima li većinu ili nema. Izglasavanje novog predsjednika Sabora će mu biti prvi test. Hoće li HDZ skupiti većinu potrebnu da izglasa šefa Sabora, ne znam, ali IDS sasvim sigurno neće biti dio te većine. 

- Kako komentirate ponašanje ex-ministra Vlahe Orepića?

- Izjava ex-ministra Orepića bi u društvima s visokim demokratskim standardima bila apsolutan skandal i izazvala lavinu reakcija. Situacija u kojoj premijer razriješi ministra koji upravlja naoružanom policijom, a ovaj pozove narod na akciju, može se nazvati samo pokušajem puča. Nažalost, Orepiću nije prvi put da ima izjave kojima izravno poziva na rušenje sustava i institucija. U demokraciji to ne možete raditi.

- Hoće li IDS podržati opoziv ministra financija Zdravka Marića na glasanju 3. svibnja?

- Dokaže li se i argumentira da je Marić na bilo koji način odgovoran za krizu Agrokora, naravno da će IDS glasati za njegov opoziv.

- Dolazi odluka o arbitraži sa Slovenijom. Kako će Vlada u ostavci ili tehnička vlada voditi politiku prema Sloveniji, posebno ako Ljubljana krene agresivnije na "implementaciju odluke" Arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje?

Stabilnost temelj rasta

- O tome vam upravo govorim. Zbog MOST-a i HDZ-a već pune dvije godine imamo blokadu u normalnom funkcioniranju države. Bavimo se sami sobom dok drugi sustavno rade na ostvarivanju svojih interesa. Siguran sam da će i Slovenija pokušati iskoristiti našu političku nestabilnost kako bi ostvarila svoje interese.

- Gužve na graničnim prijelazima ne možemo izbjeći ni u ovom trenutku te nanose velike štete turizmu?

- Da, nije tu u pitanju samo arbitraža sa Slovenijom. Imamo turističku sezonu pred nama i problem sa Schengenom, odnosno granicama. Vidjeli što se dogodilo prije nekoliko tjedana i kakav bi neopisiv kaos nastao da institucije nisu promptno reagirale. Osim toga, tu je i nestabilnost u Turskoj i neizvjesnost oko mogućeg novoga vala izbjeglica. Naravno, u ovakvim trenucima govoriti o reformi školskog sustava izgleda smiješno, a to su zapravo stvari kojima bi se trebali baviti. Šteta koju rade Most i HDZ destabilizacijom zemlje je neprocjenjiva.

- Može li kriza Vlade dodatno otežati slučaj Agrokor te urušiti gospodarski sustav zemlje, posebice ode li Agrokor ipak u stečaj?

- Jedno je sigurno, kriza vlasti sigurno neće pridonijeti bržem rješavanju slučaja Agrokor, dapače. Da bi se taj mač težak 16 milijardi kuna dugovanja dobavljačima riješio, sve institucije moraju biti uključene i raditi sa 110 posto kapaciteta. Tek tada imamo nekakvu šansu naći izlaz iz ove situacije. Na žalost, to danas nije slučaj. Politička stabilnost zemlje temelj je gospodarskog rasta, privlačenja novih investicija, otvaranja radnih mjesta i generalno zdravog funkcioniranja svake zemlje. 

(Razgovarao Dubravko Grakalić)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter