Meso: Jeftino po statistici, skupo u trgovini

Mesnice u zgradi tržnice uvijek su dobro posjećene (N. LAZAREVIĆ)
Mesnice u zgradi tržnice uvijek su dobro posjećene (N. LAZAREVIĆ)

Skupoća kojoj svakodnevno svjedočimo u trgovinama i na tržnicama slabo je vidljiva u raznim statističkim pregledima, anketama i istraživanjima. Trendovi cijena svježeg mesa, također, pokazuju da ono "drži cijenu", pa i pojeftinjuje, baš kao i troškovi cjelokupne prehrane u kućanstvima.

Zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su u lipnju potrošačke cijene u Hrvatskoj pale za 0,4 posto na godišnjoj razini, već peti mjesec za redom, što dosad nikad nije zabilježeno. Pritom treba uzeti u obzir kako su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačke košarice čine udio od gotovo 30 posto, pale za 4,0 posto.

Po podacima nezavisnog web-portala Supermarketi.info, cijene skoro svih vrsta hrane sve su niže. Meso u potrošačkoj košarici koju oni "provjeravaju" u nizu velikih trgovina također je pojeftinilo. Cijena junećeg buta bez kostiju niža je 12 posto nego mjesec dana prije, a pojeftinile su i neke vrste salama. Po podacima ovog portala, poskupile su neke vrste pašteta i sardina.

Stabilne cijene mesa pokazuje i Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede. Po njihovim podacima, koje iskazuju kroz prikaz tjednih kretanja cijena u mesnicama, cijene kilograma janjetine, svinjetine ili junetine variraju nekoliko kuna u proteklih nekoliko godina.

Prosječna cijena kilograma svinjske vratine u ovoj godini iznosi 36,96 kuna, dok je u posljednjem tjednu 35,95 kuna. Kilogram janjetine iznosi u prošlom tjednu iznosi 62,11 kuna, juneći but bez kostiju je 59,59 kuna, dok je svinjski but bez kostiju 40,82 kune.

Cijene u mesnicama, supermarketima i drugim trgovinama, naravno, više prate liniju života nego statističke krivulje. Trenutačno, one su veće u turističkim središtima, a svakako manje na "kontinentu". Taj podatak ne potvrđuju statistike, nego zdrave oči i situacija na "terenu".

Teletina preko sto, pureći file po 85 kuna… meso je poskupjelo. Ova izjava koju čujemo od kupaca u zadnje vrijeme tek je polovično točna - poskupjelo jest, ali ne svugdje. Jučer smo tako prošetali pulskim mesnicama u zgradi tržnice gdje su nam mesari rekli da većina mesa ima istu cijenu već nekoliko godina. Tek pojedine vrste koje dobro idu "na roštilj" u ljetnim mjesecima imaju koju kunu veću cijenu nego zimi. (B. PETROVIĆ i D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter