Medvjed viđen uz Motovunsku šumu

Mrki medvjed (Arhiva)
Mrki medvjed (Arhiva)

Svega petstotinjak metara od obiteljske kuće u Princip Brijegu, zaseoku nedaleko od Livada, uz samu Motovunsku šumu, Ivica Kalčić zapazio je medvjeda.

- Došao je kod lovačke čeke gdje puštam hranu za divljač, kukuruz, stari suhi kruh i krafne, rekao nam je dugogodišnji lovac i tartufar. U utorak je Kalčić naišao na medvjeđi trag koji bi mogao pripadati životinji teškoj oko 150 kilograma. Dan kasnije jednog je medvjeda i vidio pa je moguće da se tim područjem kreću i dva primjerka ove divljači.

Čest gost u oprtaljskom lovištu

- Medvjed nije u lovno-gospodarskoj osnovi oprtaljskog lovišta, no poznato je da se na našem području ova divljač u kontinuitetu viđa. Međutim, još nikad nismo zabilježili nikakve štete od medvjeda, rekao nam je predsjednik Lovačkog društva "Vepar" iz Oprtlja Valter Benčić.

- Medvjedi koji prebivaju na širem području da li Ćićarije ili slovenskog dijela Krasa, u većem dijelu godine borave na području lovišta "Vepra" iz Oprtlja. Lovci redovno zapažaju njihove tragove ili ih susreću prilikom lova, potvrdio je i predsjednik županijskog Lovačkog saveza Graciano Prekalj.

Ukoliko medvjedica ima mlade i osjeti opasnost, ona će ih braniti, u protivnom se uvijek miče i odlazi.

- Nema mjesta strahu, ali je ipak bolje ukoliko se medvjed primijeti, udaljiti se u drugom smjeru, ističe Prekalj. Na oprezu trebaju biti poljoprivrednici, planinari, izletnici i tartufari, svi koji borave u prirodi.

Prekalj upozorava i da nije poželjno privikavati medvjeda na hranu, što znači da ukoliko se primijeti da dolazi na mjesto gdje se ostavlja hrana za drugu divljač, bolje je napraviti prekid da se životinja ne bi naviknula na to mjesto hranjenja.

Brlože se na Ćićariji

Za sada nema dojava da medvjedi igdje pričinjavaju štetu, za razliku od sušnog ljeta 2012. godine kada je u Krkužu nedaleko od Roča, na samom rubu planinskog masiva Ćićarije, u medvjeđem pohodu stradalo pedesetak košnica. Medvjed je oštetio i košnice u Selcima i Čiritežu. Šteta je bilo i u pčelinjacima na Pazinštini, a medvjed je zaklao i pet ovaca u masliniku na obronku Plominske gore, što je zasad jedini zabilježeni slučaj napada na stoku.

U srpnju i kolovozu 2012. godine na sjeveru Istre učestale su bile dojave o susretu s medvjedima koji su se zbog suše spustili s Ćićarije u potrazi za hranom i vodom. Ovakvo ponašanje medvjeda protumačeno je kao posljedica poremećaja u prirodi uslijed ekstremnih vremenskih prilika. Jer iako Lovačko društvo Roč graniči s Ćićarijom gdje se ova divljač brloži, lovci ne pamte da je medvjed ikada kao te godine pričinio štetu u ročkom lovištu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter