Medulincima cijene vezova odredili u Puli


Nezadovoljstvo je preblaga riječ da bi se opisao stav Medulinaca prema odluci Lučke uprave Pula o poskupljenju komunalnih vezova u njihovoj luci. Od ove će godine Medulinci za vez plaćati 150 kuna po dužnom metru, umjesto dosadašnjih 100. Nije to neko drastično povećanje, komentiraju općinari, ali po njihovom sudu nije bilo ni nužno.

Najveći apsurd kod ovog poskupljenja je to što ga nameće pulska Lučka uprava, koja je medulinsku luku koncem 2008. dala u koncesiju općinskom komunalnom poduzeću Buža. Pritom se nije odrekla određivanja cijena jer, ističu, to je njihovo zakonsko pravo, a pri tom je zanimljivo da taj novac, i prije i nakon poskupljenja, zapravo ne ide njima, već Buži. Nejasno je stoga koji je bio motiv za ovakvu odluku.

"U luci Medulin, koja je u potpunosti obnovljena, sanirana i opremljena na adekvatan način, sa svim potrebnim lučkim uslugama, logično je da se cijena usluge priveza poveća, kao što će se i povećati u svim lukama kojima Lučka uprava upravlja, a da se prethodno luka opremi na adekvatan način", odgovaraju na naš upit iz Lučke uprave.

Valja, međutim, naglasiti da je u luku uglavnom ulagala Općina putem svog komunalnog poduzeća.

Medulinski donačelnik Damir Demarin kaže: "Istina je da su formalno prihodi Buže na pomorskom dobru ustvari prihodi Lučke uprave, sve ide preko njih pa ne možemo govoriti da nisu ništa uložili. Ali nisam upoznat s time da su izdvojili neka vlastita sredstva u luke na našem području", kaže.

Demarin ističe jasan stav Općine koja se protivi višim cijenama vezova. (B. ŽIŽOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter