Medulin: Puno brže do zakupa poljoprivredne zemlje

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Javni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Medulina, sveukupno 25 parcela površine 5,2 hektara, raspisala je 24. lipnja Agencija za poljoprivredno zemljište. Zemljište se daje u zakup na 50 godina za poljoprivrednu proizvodnju, a zainteresirane stranke imaju 15 dana za podnošenje ponude od spomenutog datuma.

Zanimljivo je da su zahtjeve za raspisivanje natječaja za zakup tih parcela na području Vrčevana predale dvije stranke još u listopadu 2013. godine, a s obzirom na predstojeće razdoblje godišnjih odmora, njihovoj se dodjeli mogu nadati tek u rujnu. Dakle, proći će gotovo godinu dana od kada su poljoprivrednici iskazali interes za zakup parcela do odluke o predaji zemljišta.

No, to bi se uskoro trebalo promijeniti nabolje. Medulinska pročelnica za opće poslove i društvene djelatnosti Suzana Racan Stern, koja je s načelnikom Goranom Buićem zastupa Općinu u peteročlanom povjerenstvu za dodjelu zakupa, navodi da bi nadalje sve trebalo ići puno brže.

Naime, uz zahtjev zainteresirane osobe, Općina je Agenciji morala dostaviti uvjerenje o namjeni nekretnine, izvod iz posjedovnog lista, zemljišno knjižni izvadak, kopiju katastarskog plana, očitovanje o dosadašnjem zakupu, geodetski elaborat s obzirom na obraslost parcele, uvjerenje o dosadašnjem raspolaganju te očitovanja Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda i javne ustanove za raspolaganje zaštićenim područjem.

- Od prije dva mjeseca pravilnik je promijenjen pa je za raspisivanje natječaja potreban samo zahtjev stranke i očitovanje Općine o dosadašnjem raspolaganju. Agencija prikuplja sve ostale podatke na centralizirani način u dogovoru s tim ustanovama. To će uvelike ubrzati postupak i olakšati posao Općini, navodi pročelnica Racan Stern.

Ističe da je Općina Medulin trenutno zaprimila 15 zahtjeva za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, a zainteresirane stranke traže od dvije do više od 20 parcela. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter