Medulin: Otvorena obnovljena Zdravstvena stanica

Stomatološka ordinacija sada je u prizemlju
Stomatološka ordinacija sada je u prizemlju

Malom svečanošću jučer je obilježen dovršetak obnove Zdravstvene stanice u Medulinu, u što su Istarski domovi zdravlja, od 2013. do sada, uložili ukupno 480 tisuća kuna. Oko 400 tisuća stajali su građevinski zahvati, a za ostalo je obnovljen namještaj i druga oprema. Sada su na okupu, na oko 150 kvadrata prizemlja, ordinacije obiteljskog liječnika, stomatologa i patronažne sestre. Stomatolog je prije bio na katu, nedostupan nepokretnim i teško pokretnim, starim i bolesnim osobama.

Energetski učinkovita gradnja

- Prostor je kompletno obnovljen, značajno je podignuta energetska učinkovitost, novi je krov, prozori, klima-uređaji, a čekaonicu za pacijente osvjetljavaju svjetlovodi umjesto klasične rasvjete. Leće na krovu hvataju dnevnu svjetlost, bez obzira je li sunčano ili oblačno. U ovoj je čekaonici, znaju to dobro pacijenti, uvijek bilo hladno, a sada grijemo uz mali utrošak energije. Sad je to ugodan prostor i pacijentima i liječnicima, rekao je ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić.

Zdravstvena stanica IDZ-a u Medulinu sada je smještena u jednom krilu zgrade, građene 1980-ih, čiji je sjeverni, veći dio i dalje zapušten, a od 2010. godine je u vlasništvu Općine Medulin. IDZ im je tada prodao višak svog prostora.

- Kad se nešto uredi, onda neuređeni dio još više dolazi do izražaja, istaknuo je medulinski načelnik Goran Buić. "Stoga je u ovogodišnjem općinskom proračunu planiran novac za izradu projekta, a dogodine bi mogla početi rekonstrukcija našeg dijela zgrade. Tu su sada ljekarna, Međunarodni istraživački centar Brijuni-Medulin, održavaju se kreativne radionice, a nakon obnove bit će mjesta i za mjesne odbore, udruge i druge aktivnosti", obećao je Buić.

Briga za mještane i turiste

- Za Medulin ovakav vrhunski uređen i opremljen prostor zaista puno znači. Našim sumještanima i gostima ovdje se pruža zdravstvena usluga na europskoj razini. Razvedena smo općina, imamo više naselja i 80 kilometara obale, stoga imamo ambulante i u Premanturi, Banjolama, Pomeru… Samo naselje Medulin ima oko 3.000 stanovnika u zimskim mjesecima, a ljeti barem 15 tisuća, u što su uključeni i turisti i privremeni stanovnici. Na području čitave općine ljetnih mjeseci ugostimo 25.000 turista dnevno. Unatoč tome, nismo imali primjedbe ni od Turističke zajednice ni od touroperatora u vezi zdravstvene zaštite turista, rekao je načelnik Buić.

Sonja Grozić-Živolić, županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb, posebno je istaknula uvođenje suvremenih tehnologija i dobro gospodarenje prilikom izvođenja radova - "Ovo je primjer koliko se uz manja ulaganja može puno napraviti". Mislila je pritom na inženjera Denisa Grgorinića, voditelja tehničke službe IDZ-a, koji je vodio čitavu obnovu, koordinirajući rad različitih majstora, što se pokazalo jeftinijim od angažmana jednog izvođača radova.

Inženjer Grgorinić pojašnjava nam da sada, zahvaljujući spuštanju stropova i izolacijom 15-centimetarskom termo vunom, uspijevaju s malo energije ugrijati čitav prostor. Postavljena su i druga ulazna vrata, tzv. vjetrolovka, da hladni zrak više ne ulazi u čekaonicu, a novi su prozori najviše energetske kategorije. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter