Medulin: Aktivisti "U ime obitelji" ometaju birače

Aktivisti inicijative "U ime obitelji" ispred birališta u centru Medulina (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)
Aktivisti inicijative "U ime obitelji" ispred birališta u centru Medulina (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Na biračkim mjestima u općini Medulin (Medulin 1 i 2, Vinkuran i Pješčana Uvala) danas je nastala gužva, a u jednom je trenutku morala reagirati i policija. Razlog tome bili su volonteri građanske inicijative "U ime obitelji" koji su na biračkim mjestima u Medulinu, Vinkuranu i Pješčanoj Uvali prikupljali potpise za raspisivanje referenduma kojim bi se u Ustav RH unijela odredba da je "brak jedino životna zajednica žene i muškarca".

Problem je, doznajemo, nastao zbog toga što su ovi volonteri svoje stolove s plakatima postavili točno ispred ulaza u prostorije u kojima se glasa. Tu su dočekivali građane i pozivali ih da prvo stave svoj potpis na njihovu listu, a u Medulinu su ih doslovno za ruku dovodili do stola, u što smo se i sami uvjerili. Nakon što su ih članovi izbornog povjerenstva više puta upozorili da to ne smiju raditi i zamolili ih da se udalje, nastala je i svađa, nakon čega je predsjednica izbornog povjerenstva Općine Medulin Nataša Babić pozvala i policiju. Budući da građanska inicijativa ima valjane papire za prikupljanje potpisa, rečeno im je da se moraju udaljiti 50-ak metara dalje od birališta, što su u Medulinu i učinili, dok su u Vinkuranu mještani doslovno potjerali prikupljače potpisa.

Gospođa koja je "izvršavala svoju građansku dužnost u želji da zaštiti pravu obitelj" u Medulinu rekla nam je da ne vidi u čemu je problem i zašto je morala biti pozvana policija. U isto vrijeme, njezin je kolega vrlo nametljivo dočekivao mještane ispred ulaza u biralište Medulin 1 i 2 i neke, posebice one starije, uzimao pod ruku i dovodio ih do njihovog stola, pa su tako mnogi zbunjeno potpisali inicijativu. Usprkos rješenju koje im dopušta prikupljanje potpisa do 26. svibnja za raspisivanje referenduma o definiciji braka, dobri su kršćani, kakvima sami sebe predstavljaju, proračunato iskoristili izbornu nedjelju da poboljšaju svoje dosadašnje rezultate, iskoristivši za svoj naum mnoge starije i neupućene osobe. (Patricija SOFTIĆ, portal GI)

DIP: Aktivisti trebaju biti na odgovarajućoj udaljenosti od biračkih mjesta

"Smatramo da nema zapreke da se i na dane kada je propisana izborna šutnja na lokalnim izborima prikupljaju potpisi za referendum inicijative "U ime obitelji", no pri prikupljanju potpisa za vrijeme izborne šutnje niti jedan od sudionika lokalnih izbora ne bi smio aktivno sudjelovati. Prikupljanje potpisa na dan izbora "moralo bi se odvijati na odgovarajućoj udaljenosti od biračkih mjesta kako se birači koje žele ostvariti svoje aktivno biračko pravo na lokalnim izborima ne bi dovodili u zabludu", stav je Državnog izbornog povjerenstva u vezi prikupljanja potpisa za referendum u organizaciji spomenute inicijative koje traje od 12. do 26. svibnja. (portal GI)

Zbog udanog prezimena već deset godina bez prava glasa

Već deset godina nemam pravo glasa, žali nam se Sabina Družetić iz Fažane. Naime, prije deset godine ona se udala i tada promijenila svoje djevojačko prezime. Uz udaju je naravno išla i promjena dokumenata - osobne iskaznice, putovnice… No, u registru birača i dalje je vode s djevojačkim prezimenom. Zbog tog joj razloga na biračkom mjestu u toj općini danas nisu omogućili pravo glasa. "Posljednji puta su me pustili glasati jer su me poznavali, ali danas nisu htjeli", priča nam ogorčena Sabina Družetić. Smatra da je to sramota države, ali i općinskih struktura.

Doduše, mogla je prije izbora provjeriti je li zavedena u registar birača te, ako nije, obratiti se nadležnom Uredu državne uprave. Ali Sabina smatra da je njena promjena prezimena, ako je već morala proći proceduru promjene svih osobnih dokumenata, trebala biti automatski zavedena i u registar birača, gdje se, pak, i dalje vodi pod djevojačkim prezimenom.

I u GONG-u to smatraju neobičnim. Pojašnjavaju nam da je promjena osobnih dokumenata doista trebala značiti i promjenu prezimena u popisu birača. U Županijskom izbornom povjerenstvu nam kažu da oni dobivaju gotove popise birača koje im dostavlja Ured državne uprave.

- Sramota je da bih ja sada morala trčati po razne papire ne bih li ostvarila pravo glasa. To je ponižavanje. Zar im nije dosta što sam morala proći proceduru mijenjanja svih dokumenata, ljutito zaključuje Sabina Družetić. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter