Matković: Kasna berba ulju daje mekoću i veću kvalitetu

Milan Matković u svom masliniku  koji broji 3.500 stabala
Milan Matković u svom masliniku koji broji 3.500 stabala

Živo je posljednjih dana unutar i oko uljare "Zlatni brig" koja se smjestila na 410 metara nadmorske visine između Cerovlja i Grimalde, odnosno pokraj sela Pagubice, a čiji je vlasnik francuski povratnik Milan Matković.

U jeku je berba maslina, namjerno mnogo kasnija nego kod većine maslinara, a unutar uljare svaki se trenutak koristi kako bi strojevi preradili ulike koje u velikim vrećama donose maslinari iz čitave Istre (područja Grimalde, Vrha, središnje Istre, ali i Labinštine, Rovinjštine, posebice Poreštine).

Nemaju vode ni struje

Pošto uljara još uvijek, šest godina nakon svečanog otvorenja, kojem su prisustvovali brojni lokalni političari, nije priključena na struju (trebalo bi sagraditi trafostanicu) čak su tri agregata u dvorištu upregnuta da bi dala potrebnu struju za preradu maslina. A ni vodovoda nema, pa se uljar snalazi angažmanom cisterni iz Pazina. Vodovodni bi ogranak do uljare ipak trebao stići, obećano mu je.

- Rana berba je loša berba, i tu si zabludu Istrijani moraju izbiti iz glave. Tek sada je vrijeme za berbu, doduše, teže je i sporije obaviti je kao i preradu, ali kvaliteta ulja je zasigurno bolja, kaže uljar Matković koji u Istru želi prenijeti pozitivna iskustva iz Francuske gdje se tek ovih dana otvaraju prve uljare. Uvjeren je da kasnija berba ulju daje mekoću, dok ranija berba ulju daje trpkost. "Neki znaju pobirati posve zelene ulike, u njima takoreć nema ni kapi ulja", nastavlja Matković. Na argument da ranijom berbom maslinari izbjegavaju rizik od propasti uroda zbog maslinine muhe, kaže da za to postoji rješenje u vidu prevencijskog prirodnog mineralnog proizvoda na bazi zelene gline (Argivert Up20) koji djeluje kao mehanička barijera polaganju jaja. Potpuno ekološki.

- Ali masline treba s tom prašinom prskati najmanje dva puta, u srpnju i rujnu. I svi koji su s tim radili nisu imali maslinine muhe. Zapravo svi maslinari u Europi imaju problema s muhom, ali nju se ne smije tretirati s otrovima (insekticidima), jer ako ubija muhe, to znači da će i čovjeka, kaže Matković promatrajući vlastiti maslinik s 3.500 stabala koje okružuju uljaru. Ove godine nije prezadovoljan količinom koju će dobiti (oko sto tona), ali je zato postigao vrhunsku kvalitetu i to ekološkom proizvodnjom. "Ulika nema mnogo, ali su debele", nastavlja Matković, te nam za primjer pokazuje vlastite lijepe crne masline vrste leccino, ali i one gnjile napadnute maslininom muhom koje je dobio za preradu. Koliko će preraditi maslina za druge proizvođače to mu je još teško procijeniti, a ima mogućnost prerade na ekološki i konvencionalni način.

U istarskim dućanima ulje iz Istre

Matković je pobornik ekološke proizvodnje maslinovog ulja, pa se protivi prskanju maslina sredstvima koja dodatno zrele plodove kako bi pali sa stabla za lakšu berbu. Također je čuo glasine koje ga smetaju, da neki veliki proizvođači miješaju uvozno ulje upitne kvalitete ili lanjsko staro ulje s onim ovogodišnjim mladim. Smatra da bi se u istarskim trgovinama morala nalaziti ulja s istarskog poluotoka dostupna prosječnom konzumentu, a ne samo ona iz Grčke, Španjolske i Italije, te da bi oko toga cilja trebalo okupiti istarske maslinare i lokalnu vlast.

Inače, za ulje "Grimalda Moulin De La Colline Dorée" na ponajvećem svjetskom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku Matković je u travnju ove godine nagrađen zlatnom medaljom, a zlatnom plaketom je nagrađen i 2013. godine na prestižnom natjecanju u Parizu.

Vrhunsko mlado ulje po 80 kuna

U uljari se prodaje novo ekstradjevičansko maslinovo ulje po cijeni od 80 kuna za litru, što je povoljna cijena za istarsko ulje i konkurira najvećim proizvođačima na poluotoku. Ulje je filtrirano, a masline za njegovu preradu dolaze s maslinika "Zlatni brig" i lokalnih proizvođača s područja sela Pagubice. Rodna godina u čitavoj je Istri smanjila cijenu ulja, pa se mnogi zanimaju za kupnju. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter