Mate Gašparini najbolji porečki maturant

Rravnatelj Krešimir Bronić i najbolji maturant Mate Gašparini
Rravnatelj Krešimir Bronić i najbolji maturant Mate Gašparini

U prekrasnom ambijentu porečke Vile Polesini održana je svečanost dodjele diploma maturantima porečke srednje škole Mate Balota te prigodnih poklona za uspjehe postignute tijekom četverogodišnjeg školovanja. Krešimir Bronić, ravnatelj Srednje škole Mate Balote, zahvalio je svima na dolasku te kazao kako su zajedno s profesorima, a u suradnji s roditeljima, uspjeli odgojiti jednu veoma uspješnu generaciju.

- Ova izvrsna generacija svoje je uspjehe postizala u školi, u zboru, učeničkoj zadruzi, na školskome radiju, u sportu te humanitarnim aktivnostima, a među njima se nalaze i tri država prvaka, te brojni sudionici na natjecanjima, pohvalio je maturante Bronić. Diplome je primilo stotinjak maturanata iz svih smjerova: opća gimnazija, smjer ekonomije, jezična gimnazija i poljoprivredni smjer koji, uzgred, ima iza sebe 133 godina tradicije

Učenikom generacije za sektor gimnazije proglašen je Mate Gašparini, odličan učenik te sudionik na čak tri državna natjecanja  iz biologije, matematike te hrvatskog jezika, na kojem je protekle godine osvojio drugo mjesto. Također, Mate je na državnoj maturi ostvario i 100 postotnu riješenost iz matematike. Za učenika generacije za sektor ekonomije, trgovine i poslovne administracije proglašen je Braian Hrvatin, odličan učenik i sudionik na Državnom natjecanju Mladi poduzetnik na kojem je osvojio 6. mjesto, a sudjelovao je i na smotri vježbeničkih tvrtki srednjih škola. Istom prigodom pohvaljena je i gimnazijalka Marina Žužić koja je sudjelovanjem na brojim natjecanjima pridonosila afirmaciji škole. Posebne su nagrade primile i članice odbojkaške ekipe koje su višestruke državne prvakinje na natjecanjima hrvatskih srednjih škola. Da se radi o izuzetnoj generaciji govori iskustvo i rezultati mladog Mateta Gašparinija koji je među 108 učenika u Hrvatskoj koji su ispit iz matematike na najvišoj A razini riješili 100 posto (govorimo o eliti u grupi od 30.000 maturanata iz cijele Hrvatske).

- Mnogo dugujem svojim profesorima, najviše profesorici matematike Đurđici Bonaca koja je svaki tjedan pronašla vrijeme da nas dodatno podučava i pripremi za natjecanja. Dvoumim se između elektrotehnike i računarstva, slijedim staze brata koji već studira elektrotehniku, znam da ću na kraju puta imati dobre šanse za zapošljavanje. Još je rano nešto planirati, ali bih želio ostati u Hrvatskoj, razmišljao sam o odlasku u inozemstvo ali sad, kako stvari stoje najradije bih ostao u Hrvatskoj, kaže Mate.

Rodom iz Kloštra kod Vrsara gdje i živi, Mate je kroz svih četiri godine dobivao petice iz svih predmeta, a jedina mu je četvorka bila iz tjelesnog odgoja. Tijekom svečanosti u vili Polesini bilo je pregršt lijepih priča uspješnih studenata poput Antonija Andrića najbolji učenik iz njemačkog koji trenutno predstavlja Hrvatsku na olimpijadi iz njemačkog jezika koja se održava u Berlinu. (E. VELAN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter