Maslinovo ulje M. Cossetta i uljara Benvegnu šampioni

Ulje sorte frantoio Marijana Cossetta proglašeno je šampionom u kategoriji pakovina (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ulje sorte frantoio Marijana Cossetta proglašeno je šampionom u kategoriji pakovina (M. MIJOŠEK/arhiva)

Maslinovo ulje sorte frantoio OPG-a Marijana Cossetta iz Krasice proglašeno je šampionom u kategoriji pakovina, a uljara Benvegnu iz Krasice šampionom među uljarama na šesnaestim Danima masline u Biogradu na Moru.

Na manifestaciji koju je organizirala Udruga prehrambenih biotehnologa i nutricionista Zadarske županije ocijenjena su 253 uzorka maslinovih ulja iz Hrvatske, Slovenije, Italije te Bosne i Hercegovine. Zapažene su uspjehe ostvarili i novu potvrdu kvalitete svojih proizvoda dobili i drugi istarski maslinari.

- Jako smo sretni zbog ove nagrade. U Biogradu na Moru smo prijavili samo frantoio i uspjeh nije izostao. Proizvodimo uglavnom sortna maslinova ulja od autohtonih sorti - bilice, buže i frantoia, oko 1.500 litara godišnje, i ove smo godine već osvajali zlata za bužu na sajmovima u Omišu i Krasici. Ako marljivo radite cijele godine i uz to vas prati malo sreće, rezultati će sigurno doći, ispričao nam je Cossetto, koji radi zajedno sa suprugom Gabrijelom i kćerkom Martinom.

Obitelj Cossetto ima 800-tinjak stabala maslina, od kojih oko 500 u punom rodu, dok su ostala stara između šest i osam godina. Njihovi su kupci turisti iz Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke, ali i domaći stanovnici. Veliku pažnju pridaju svakom koraku proizvodnje, pa tako i brižljivo odabiru boce i etikete za svoja ulja. Pola litre ovoga ulja prodaje za 76 kuna, dok je cijena za bocu od litre sto kuna. Sve proizvedeno uglavnom uspiju plasirati na tržište već do početka kolovoza, a ove godine su im zalihe već gotovo pri kraju.

Remiggio Benvegnu nam je priznao da nije očekivao šampionsku titulu za svoju uljaru, budući da nije znao tko su mu konkurenti, pa ga je proglašenje posebno iznenadilo i razveselilo. No, dovoljno govori činjenica da je u njoj proizvedeno i šampionsko ulje Marijana Cossetta, kao i druga nagrađena ulja, među kojima je i jedno njegovo sa zlatnom medaljom.

- Svima koji se iskreno posvećuju svojem poslu ovakva priznanja puno znače. Uljaru sam s obitelji otvorio 2011. godine i opremio je najsuvremenijim strojevima s kapacitetom prerade od dvije tone maslina na sat. Uredili smo i kušaonicu pa nas svi koji to žele mogu, uz prethodnu najavu, posjetiti, vidjeti kako proizvodimo ulje i degustirati ga.

Osim što prerađujemo masline za druge maslinare, imamo i oko tisuću svojih stabala, starih od pet do pedesetak godina. Naša su ulja sortna od bilice, leccina, frantoia, moraiola, a proizvodimo i miješano ulje, ukupno više od dvije tisuća litara godišnje. Cijena je oko sto kuna za litru, ovisno o sorti i pakovini, kazao je Benvegnu.

Najviše zlatnih iz Krasice

U Top 10 ušli su OPG Nino Činić i OPG Oleatica, zlatne medalje su osvojili OPG Bruno Radšić, OPG Romano Radešić, OPG Silvano Pregara, OPG Štelko i obrt Benvegnu, svi iz Krasice, te OPG Kraljević Reale, OPG Giancarlo Zigante, OPG Ćićo Momjan, OPG Marino Civitan, OPG Valmi Kozlović i OPG Marija Ipša. Za kategoriju otvorenih ulja šampionska titula je pripala Jošku Veži iz Brista. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter