Maslinova ulja San Antonio nagrađena u Japanu

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)
(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Ekstradjevičanska maslinova ulja San Antonio dobitnici su dviju medalja na ovotjednoj međunarodnoj smotri Olive Japan 2016 International Extra Virgin Olive Oil Competition održanoj u Tokiju. Ulje karbonaca nagrađeno je zlatnom medaljom, dok je buža ženska vodnjanska dobitnica srebra. Riječ je o uljima koja su, jedina među svim hrvatskim uljima na smotri, ekološki certificirana. 

Marijan Marjanović, direktor stancije i uljare San Antonio, kaže da je ovo natjecanje vrlo značajno jer u njemu sudjeluju maslinari iz cijelog svijeta. Po nekim kriterijima, najcjenjenijom smotrom smatra se ona u New Yorku, s koje su također stizale nagrade uljima San Antonio, a Japan je također visoko na ljestvici.

- Uzorke ulja poslali smo još u ožujku, rezultati su objavljeni ovog tjedna na internetu, dok ćemo nagrade dobiti poštom.

Odabrali smo dvije monosorte za koje smo smatrali da su najbolje uspjele ove godine i to nam se vratilo s nagradama, veli Marjanović.

Napominje da imaju čak 7.000 maslina u ekološkoj proizvodnji. "Ekološki prerađivači moraju se strogo držati normi. Sredstva protiv nametnika koja koristimo izrađena na drugim bazama i slabija su od standardnih. Ulje karbonaca je jako pikantno i ono je, uz bjelicu, najjača sorta. U monosortama pogotovo dolaze do izražaja voćnost i aroma. Buža ženska vodnjanska je blaža, nije tako agresivna, miris joj je fenomenalan. Miriše po travi, pomidorima, bademima, a okusi ovise o terenu, objašnjava Marjanović.

Vlasnik uljare je njegov otac Milenko Marjanović, a maslinarstvom se bave od 2009. godine. Posjeduju nasade južno od Vodnjana. - Ovo podneblje pogoduje maslinama, more održava stabilnu temperaturu koja nije preniska. Budući da se naši nasadi nalaze na sjevernoj granici maslinarstva, ulja su intenzivna. Imamo šest sorti: karbonacu, bužu, bjelicu, leccino, pendolino (koju najčešće kotristimo u miksu), te podvrste buža ( muška, puntoža…), navodi Marjanović. Ulja plasiraju na području cijele Evrope, a izvoze 15 do 20 posto proizvodnje.

- Ljudi se vraćaju, traže da im dostavljamo proizvode. Tek se borimo za inozemno tržište, a najčešće plasiramo na švedsko,  mađarsko, austrijsko i slovensko, te druga susjedna tržišta, veli Marjanović. Objašnjava da se monosorte beru rano, još u rujnu, dok klasična berba pada u listopadu ili studenom i u toj berbi nastaje Miks San Antonio.

Na pitanje koliko će im značiti dobivene medalje u daljnjem plasmanu, odgovara da će time još jednom opravdati već potvrđenu kvalitetu. - Nije nam prvi put da dobivamo nagrade. Na natjecanju New York Olive Oil Competition 2013. godine dobili smo tri zlata i jedno srebro. Iste godine u Milanu smo osvojili još tri zlata, te u Splitu na Maslini pet zlatnih medalja. Ima još puno lokalnih istarskih nagrada koje niti ne brojim, veli naš sugovornik. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter