Maslinici na Vodnjanštini imaju upola manje uroda

I ono malo oplođenih plodova načeo je svrdlaš (Z. STRAHINJA)
I ono malo oplođenih plodova načeo je svrdlaš (Z. STRAHINJA)

Maslinari na Vodnjanštini s očajanjem pregledavaju maslinike i "broje" manje plodova na svojim stablima - ali očaju nema mjesta već treba ući u borbu protiv štetnika i bolesti kako bi se sačuvalo i to malo ulika. Ove su godine za manji urod krivi isključivo klimatski uvjeti, odnosno vruće vrijeme u lipnju. Protiv vremena se ne može, kaže Franko Raguž, voditelj stručne službe vodnjanske udruge Agroturist, ali se može protiv niza štetnika i bolesti koje opsjedaju maslinike, a sve sa ciljem da se daljnja šteta među nasadima svede na što manju moguću mjeru.

Podbacila cvatnja i oplodnja maslina

- Podbacila je i cvatnja i oplodnja maslina. U cijeloj južnoj Istri je urod već sada ispod 50 posto u odnosu na prošlu godinu, a ta je bila dosta loša zbog maslinove muhe. Isprva je bila nedovoljna cvatnje na nekim sortama i lokacijama, a najveći je problem bio u fazi oplodnje u prvih deset dana lipnja. Oplodnja je bila katastrofalno slaba uslijed visokih temperatura koje su uzrokovale sušenje kompletnih cvatova. Zametnuto je puno manje plodova nego što bi to bilo u normalnim uvjetima, a sada ih treba sačuvati do berbe, kaže Raguž s kojim smo obišli nekoliko maslinika u kojima je postavio mamce za praćenje populacije štetnika.

Među malim zelenim plodovima, tamo gdje bi se trebali nalaziti "grozdovi" maslina, primjećujemo još sitnije plodove, u potpunosti crne, koji otpadaju na dodir. U pitanju su, upozorava nas Raguž, upravo oni neoplođeni iz lipnja. Tu i tamo naiđemo i na osušene zeleno-crne plodove s jasnim znakom uboda maslinovog svrdlaša - simpatičnog kukca s rilom koji prije dvije godine iznenadio maslinare i bušenjem još mekane koštice desetkovao urod.

Redovita zaštita puno utječe na urod

- Još uvijek nisu svi shvatili da redovita zaštita jako puno utječe na budući urod, ali vidljiv je pomak u razmišljanju i mnogi maslinari srećom poduzimaju redovne mjere zaštite, kaže Raguž.

Takav je i Miloš Draković iz Peroja, u čijem masliniku Raguž uz pomoć lovki prati razvoj populacije muhe i moljca. Draković vodnjanskog agronoma s radošću izvještava da nije primijetio moljca u ovom masliniku, no ipak će morati prskati još jednom kako bi bio siguran da neće biti štete. Naime, opasnost od svrdlaša prijeti do kraja srpnja, sve dok se ne okošta koštica koju svrdlaš buši i u nju polože jajašca.

Draković je odlučan u suzbijanju štetnih insekata, jer ionako već trpi ogromnu štetu zbog vrućine.

- Nikada nismo imali manje od tone i pol maslina u našim maslinicima, a ako ove godine izvučemo pola tone za naše osobne potrebe, bit ćemo zadovoljni. Sve je to zbog ove vrućine i suše, kaže Draković. Naredni tjedan još će jednom zaštititi od svrdlaša svojih 170 ulika, a onda je, kaže, miran do sezone maslinove muhe. Raguž pak svrdlaše "skuplja" otresajući ih u bijelu entomološku mrežicu. Na jednom stablu u Vodnjanu nailazi na dva krupna primjerka.

Na red dolazi borba s maslinovom muhom

- Do sada ga je bilo relativno malo u odnosu na prošlu godinu i posebno pretprošlu. Ljudi ga sve češće suzbijaju i to pokazuje rezultate, kaže. Nakon što su se maslinari riješili dvije generacije moljca na cvijetu i na plodu, sada prate i suzbijaju svrdlaša gdje je to potrebno, a uz to već se pripremaju i za obračun s muhom. U masliniku u Vodnjanu u tri, četiri dana čak ih se osam ulovilo na žutoj ploči s feromonima i hranidbenim mamcem. Mamce im je donirao Zavod za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, a postavljaju ih na više lokacija u suradnji sa Savjetodavnom službom pri Ministarstvu poljoprivrede.

- Pratimo najmanje tri generacije muhe godišnje. Prva generacija je već u srpnju, pa treba biti na oprezu, a prema njoj ćemo moći i predvidjeti let druge i treće generacije, pa ćemo znati kako reagirati. Lani je veliku štetu na maslinama napravila treća generacija, podsjetio je Raguž na vlažnu i toplu sezonu koja je pred samu berbu donijela i pošast maslinove muhe. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter