Maškare preuzele ključeve Umaga

Maškare su odmah počele s nepodopštinama (V. HABEREITER)
Maškare su odmah počele s nepodopštinama (V. HABEREITER)

- Nakon godinu dana svakodnevice ponovo su došli naši dani maškarani, jedva smo dočekali. Cilo smo lito, zbog svih problema, pasali in bianco e nero, črno-bilo, ali sljedećih trinaest dana život će nam biti pun boja, colori, muzike, bez stresa, bit će tu ića, pića, kroštula, fritula, kobasica, poručio je u petak navečer meštar Giulio nakon što su neustrašive umaške maškare u atriju Pučkog otvorenog učilišta sedamnaesti put preuzele vlast u gradu.

Ove godine zadatak im je kako je rekao meštar, popuniti nekako EU-rupu, pa će to biti glavna okosnica ovogodišnjeg karnevala. Dogradonačelnica Floriana Bassanese Radin u šali je rekla kako su njezini muški kolege pobjegli i ostavili damu u nevolji, pa se sama morala boriti sa maškarama i na kraju im ipak predala ključeve grada uz obećanje da ga moraju čuvati i ne raditi mu štetu.

Predana su dva ključa, jedan od Umaga i drugi od Petrovije, ovdašnje glavne meke maškara koja je lani osvojila i prijelazni pehar karnevala. 

Za vrijeme predaje ključeva sve su se maškare, pristigle iz Umaga, Petrovije, Murina smijale, veselile, plesale i već počele sa nepodopštinama. Strašne maškare s rogovima, cvjetni vrtovi, dame u svjetlucavim haljinama, kapetani, patuljci, sve se to zabavljao u atriju uz muziku folk grupe Bidofon.

Povorka mališana koje je trebala biti jutros otkazana je zbog loših vremenskih prilika i održat će se iduće subote 1. ožujka zajedno s velikom tradicionalnom povorkom veselih skupina i alegorijskih kola koja se održava na Novoj obali i ulicama grada.

Zabava se odvija i pod šatorom na nogometnom stadionu u Petroviji, pa je tako 28. veljače na programu Electric Carnival Party, dan kasnije nastupaju Night Express, Maja Šuput i grupa Enjoy, a program se dan za danom nastavlja dječjim maskenbalom uz animatore, opet Night Express i Birikini bend. Sve završava 5. ožujka u 16 sati šentencom i paljenjem pusta kada će se ključevi grada ponovno vratiti službenim gradskim vlastima. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter