Marčenegla: Kanalizaciju gradi IVS, zaobilaznicu grad

Izgradnja kanalizacijskog sustava Marčenegle košta oko 5,2 milijuna kuna (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Izgradnja kanalizacijskog sustava Marčenegle košta oko 5,2 milijuna kuna (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Marčenegla, malo selo na obroncima nedaleko akumulacijskog jezera Butoniga, veliko je gradilište. Istarski vodozaštitni sustav, trgovačko društvo sa sjedištem u Buzetu, upravo gradi kolektorsku mrežu i pročistač. Riječ je o financijski pozamašnoj investiciji jer kolektor je "težak" oko 2,8 milijuna kuna, a uređaj za pročišćavanje otpadnih voda oko 2,4 milijuna.

Oba ugovora potpisana su na rok od devet mjeseci. Dovršetak izgradnje kanalizacijskih sustava u Marčenegli očekuje se do kraja kolovoza ove godine, saznajemo od direktora IVS-a Darka Bratulića. Nakon otežane gradnje proteklih izrazito kišnih mjeseci, radovi su u posljednje vrijeme intenzivirani. Dinamika je sada u skladu s rokovima. Izgradnja kolektora je na pola puta, a malo više odmakli su poslovi oko pročistača. Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, sve bi trebalo biti gotovo u skladu s ugovorima.

Na javnom je nadmetanju izgradnja kolektorske mreže, kao najpovoljnijem ponuditelju, povjerena buzetskoj tvrtki Nera. Pročistač zajedno grade Međimurje graditeljstvo iz Čakovca koji izvode građevinske radove te Almes-eko iz Rijeke kao isporučitelj opreme, odgovoran za ugradnju te kasnije nakon priključenja potrošača i za probni rad uređaja.

Zbog radova u Marčenegli prekopana je prometnica koja prolazi kroz selo pa je izgrađena zaobilaznica od oko tristo metara dužine, koja će se koristiti i po završetku izgradnje kanalizacije, a njenu izgradnju, uz IVS, sufinancira i Grad Buzet.

U ovoj je prvoj fazi postojeći poljski put proširen i nasipan, dobivena je suglasnost vlasnika terena, a nakon slijeganja tla, za godinu-dvije, ta će se dionica i asfaltirati. Time će se ostvariti dugogodišnja želja mještana da im se osigura alternativni pravac.

- Postojeća glavna prometnica koja iz pravca Vrha vodi prema Marčeneškom Polju, Kjeki, Negnaru i Medvejama, prolazi između kuća u Marčenegli i prilično je uska. Početkom izgradnje kanalizacijske mreže kroz naselje stvoreni su preduvjeti za gradnju zaobilaznice, kaže gradonačelnik Siniša Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter