Marčenegla: Cetinići najuspješniji pljočkari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Sanjali smo pobjedu, ali bit će malo teško, tako su nam uoči 5. neslužbenog svjetskog prvenstva u pljočkanju, u disciplini trojke, održanog u Marčenegli, kroz smijeh povjerili članovi ekipe moliških Hrvata iz talijanske regije Molise.

Iako je pljočkanje njihova drevna tradicija, oni tek zadnjih nekoliko godina sudjeluju na istarskim natjecanjima tako da je ovo doista bio više san nego realnost. - Bavimo se pljočkanjem, ali nemamo registriranu ekipu. Pljočke su nekada bile od kamena, a naših preci bacali su ih prilikom čuvanja ovaca, rekli su nam moliški pljočkari.

Prvo mjesto na pljočkanju u Marčenegli pripalo je ekipi "45 paralela" iz Cetinići Općina Marčana, drugo mjesto ekipi "Radigoza" iz Pusti Općina Savičenta, treće mjesto ekipi Sutivanca Općina Barban, a četvrto mjesto ekipi "Murine" iz Umaga.

Na livadi nedaleko akumulacije Butoniga, svoje je snage odmjerilo osamnaest ekipa iz Istre, Slovenije i Italije, a po pljočkarskom stažu najmlađi su bili predstavnici pljočkarskog kluba "Škuja - Barje" osnovanog prije tri mjeseca, nedaleko Ljubljane. Po prvi puta u Marčeneglu je stigla i ekipa moliških Hrvata, za koju je dan uoči natjecanja, službeni prijem u prostorijama Grada Buzeta održao gradonačelnik Siniša Žulić. Zajedno sa predsjednikom Istarskog pljočkarskog saveza Armandom Fabijančićem, Žulić je u subotu ujutro na terenima u Marčenegli bacio prvu pljočku te time otvorio natjecanje.

- Zadovoljan sam što pljočkanje ide u dva razvojna smjera, jednim se želi zaštiti ta tradicijska igra i proglasiti nematerijalnom kulturnom baštinom, a drugim postići da to bude sport u nomenklaturi sportova pri Hrvatskom olimpijskom odboru, istaknuo je Žulić.

Organizator pljočkarskog natjecanja bio je domaći klub PK Marčenegla pod pokroviteljstvom Istarskog pljočkarskog saveza, uz podršku Grada Buzeta i brojnih sponzora, a glavni sponzor svjetskih prvenstava u pljočkanju je Allianz osiguranje. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter