Marčana: Smanjenje plaće načelniku primjer štednje

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Odlukom koju je jednoglasno u utorak usvojilo marčansko vijeće koeficijent za obračun plaće načelniku Marijanu Kostešiću smanjen je za deset posto. Takvu je odluku pročelnik Zlatko Cetina objasnio kao jednu od ušteda s obzirom da u 2015. očekuju milijun kuna manje prihoda od poreza.

Rasprava na relaciji Valić-Kostešić

Novi koeficijent iznosi 4,61, umjesto prijašnjih 5,12, a množi se s osnovicom od 3.040 kuna, što daje bruto plaću u iznosi od 14.014 kuna, umjesto dosadašnjih 15.564 kuna. No, iako je opozicija rekla da će s radošću glasati za smanjenje plaće načelniku, nezavisni Leo Buić naveo je da je ovo samo kozmetička izmjena. Smatra, naime, da će time plaća načelniku pasti u niži razred, biti manje oporezovana, pa se zapravo time njemu neće promijeniti ništa. To Kostešić nije demantirao, već je samo rekao: "Nije da mi ne trebaju ti novci, ali odlučili smo smanjiti plaću". Toj opaski nije mogao odoljeti Anđelo Valić iz HSU-a rekavši da to i nije baš točno jer da je čitao da je Marijan Kostešić, načelnik Marčane, na 23 mjestu najbogatijih političara u Hrvatskoj. Listu je u svibnju objavio Večernji list.

- Možete vi doći raditi na moju zemlju, moje ulike… Sve što imam sam naslijedio, odgovorio je Kostešić Valiću.

Mada su u daljnjim raspravama aktivno sudjelovale i vijećnice HSU-a Vesna Biletić i Anita Zenzerović, gotovo cijelu sjednicu obilježila je rasprava na relaciji Valić-Kostešić. Tako je bilo i za izglasavanje proračuna, koji je s pratećim programima, težak gotovo 20 milijuna. U prihodima je i 2,1 milijun kuna kreditnog zaduženja za koje će Općina dobiti povrat preko IPARD programa za uređenje nerazvrstanih cesta. Valić pak tvrdi da će do kraja 2015. realni prihodi pasti i na 15 milijuna kuna, koliko iznose i ove godine nakon rebalansa. Ipak, Valića je najviše zasmetalo što se u proračunu, a tako i u programu gradnje infrastrukture očekuje donacija Kamena Pazin od 800 tisuća kuna za zaobilaznicu Marčane.

Zaobilaznica zbog kamenoloma

- To potvrđuje da to nije zaobilaznica, nego će to biti cesta za kamenolom kod Marčane. Samo zbog toga bit ću suzdržan kod glasanja za program gradnje, rekao je Valić. Pročelnik Cetina rekao mu je da oni pak na to gledaju kao zaobilaznicu, od koje će najviše koristi imati stanovništvo Proštine i Marčanci, a novac Kamena Pazin treba iskoristiti. Valić je replicirao da nije protiv ceste od Marčane do Križa, ali je protiv kamenoloma jer su protiv njega i mještani, a on, s obzirom da je iz Raklja, zna kakvu štetu u prostoru može učiniti kamenolom.

- Proština i Marčana trebali su tu zaobilaznicu i prije deset ili 15 godina, ali tada nije bilo donacija, poentirao je Valić, a Cetina je iznio podatak da je dokumentacija napravljena još 2005. kao i da je tada cesta uvrštena u prostorni plan.

Zbog kamenoloma kod Marčane zaiskrilo je već na početku sjednice kada je Valić načelniku podnio, s obzirom da su se, kako tvrdi, mještani Marčane obratili HSU-u, zahtjev da organizira javni skup na temu kamenoloma. Kostešić je zahtjev preuzeo, ali se nije izjasnio hoće li skup sazivati, mada je i na ranijim sjednicama izjavljivao da je rasprava provedena i da nema smisla počinjati novu. Valić je problematiku kamenoloma istaknuo i kritizirajući punjenje proračuna, odnosno izostanak prihoda po raznim osnovama, rekavši da jedino kamenolomi nose neke prihode ovoj općini, što ga plaši, jer će samo kamenoloma i biti. (Z. STRAHINJA)

 


Podijeli: Facebook Twiter