Marčana: Općinski traktor guta 100 l nafte dnevno (!)

Načelnik Marčane Marijan Kostešić (arhiva)
Načelnik Marčane Marijan Kostešić (arhiva)

Traktor u pogonu Općinu Marčanu na dan košta 1.500 kuna, od čega je tisuću kuna za naftu, naveo je tijekom aktualnog sata na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Marijan Kostešić. Po tome je, zaključila je vijećnica HSU-a Anita Zenzerović, traktor dnevno trošio 100 litara nafte!

Do podatka o potrošnji došlo se nakon što je Zenzerović navela da, po tvrdnjama mještana, općinski traktor ne radi dovoljno te da su putovi zarasli. Kostešić je odgovorio da traktor radi intenzivno, da se raspoređuje po potrebama, ali i će napraviti program potreba. Informaciju o visokim troškovima sa skepsom je primio Anđelo Valić (HSU), koji je rekao da traktor dnevno može potrošiti 35 litara, na što mu je Kostešić, izrevoltiran prethodnom raspravom s njim, poručio: "Valiću, vi ste ekspert za sve!".

Naime, prije toga Valić je postavio set pitanja, između ostaloga i o kamenolomu u Marčani, ponavljajući tvrdnju da su mještani unisono protiv toga. Zanimalo ga je hoće li načelnik organizirati tribinu i objasniti Marčancima zašto im je kamenolom prijeko potreban i zašto se tvrtki Kamen Pazin ide na ruku. Kostešić je odgovorio da su građani pozivani na javne rasprave, da je kamenolom 40 godina bio u Prostornom planu, da je zadnjih pet godina u novom PP-u, ali nitko nije reagirao, a na raspravu o studiji utjecaja na okoliš došlo je malo mještana.

- Kakvu poruku šaljemo investitoru, koji 40 godina priprema investiciju, ako mu sada kažemo da zbog nekoliko ljudi od svega odustajemo, protupitanjem je reagirao Kostešić. Uslijedila je vrlo žustra rasprava o udaljenosti kamenoloma od Marčane i opasnostima za mještane zbog miniranja. Vijećnik je načelniku rekao da nije on pozvao ljude na javnu raspravu nego je to učinjeno po slovu zakona.

Kostešić je pak na Valićevo inzistiranje hoće li izići pred ljude rekao da neće na način koji Valić predlaže.

Pročelnik Zlatko Cetina dodao je da je lokacija za arhitektonski kamen u blokovima, na kojoj neće biti miniranja, udaljena tri kilometra od Marčane, dok je ona za eksploataciju sitnijeg kamena, na kojoj će biti detonacija, dva kilometra od naselja, ali tu ne vidi opasnost za kuće.

Vesnu Biletić (HSU) zanimalo je hoće li se graditi kanalizacija na području općine. Načelnik joj je odgovorio da postoje građevinska dozvola za gradnju u Marčani, koja je konzumirana, i za Loboriku, te da je prošli tjedan stigla i lokacijska dozvola za kanalizaciju u Divšićima.

Marčana se nalazi u istarskom vodozaštitnom sustavu, a načelnik kaže da su uputili IVS-u pismo za nastavak radova na odvodnji u Marčani.

Nezavisni Branko Vareško pitao je postoji li plan uređenja okoliša stare škole u Malim Vareškima, budući da je ona i izborno mjesto. Kostešić je podsjetio da je na školi obnovljen krov, a nada se da će se staviti u funkciju prije izbora za mjesne odbore. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter