Manifestacija koja spaja tri države


Jučer je u gradskoj palaći u Bujama najavljena Parenzana Magic Bike, prekogranična rekreativna biciklijada, u sklopu projekta Parenzana Magic, koja će se održati 11. srpnja, pod organiziacijom Mjesne općine Kopar i Grada Buja, u suradnji s Istarskom županijom. Cilj projekta je revitalizacija stare željezničke pruge Parenzana, putem integrirane turističke ponude, dugoročne prekogranične suradnje i  povećanje sportskih događaja u Istri. Ova bajkovita trasa, utkana u pitomi istarski krajolik, privukla je pasionirane šetače, istraživače, bicikliste i zaljubljenike u prirodu, koji su isticali njezin silni potencijal u okviru primjene revitalizacije.

Gradonačelnik Grada Buja, Edi Andreašić, je otvorio konferenciju srdačnim pozdravom na hrvatskom, slovenskom i talijanskom jeziku. Konferenciji su prisustvovali Nada Prodan Mraković, pročelnica upravnog odjela za turizam Istarske županije, Davor Dobrila, viši stručni suradnik za međunarodne projekte, Manuel Vigini, predsjednik BBK Grožnjan, Ivana Štrkalj, koordinator za međunarodne projekte Mjesne općine Kopar, Maruška Lenarčić iz Obalno planinsko društvo Koper te Sabrina Quarantotto, viša savjetnica za vođenje projekta Grada Buja.

- Parenzana je ostavila jedan duboki trag među stanovnicima ovih krajeva, te ih spojila, a mi se nadamo da će to činiti i dalje. Jedna od važnijih točaka samog projekta je budući Bike centar, prenoćište za bicikliste i planinare u Tribanu, čije će službeno otvaranje biti početkom rujna, izjavio je Andreašić.

- Parenzana, koja spaja tri države, Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, ima jako veliki potencijal. Na njoj se jako puno napravilo, toga smo svjedoci, ali isto tako, još uvijek ima jako puno posla. Odjel za turizam planira daljnje aktivnosti, kako bismo postavili još čvršće temelje za dobru i adekvatnu revitalizaciju trase stare željezničke pruge, te dugoročnu prekograničnu suradnju, obogaćivanje turističke ponude Istre sa naglaskom na rekreaciju, zdravlje, sport, boravak u prirodi i povezivanje enogastronomije te kulturno povijesne baštine, navela je Prodan Mraković.

Program rekreativne prekogranične biciklijade prilagođen je svima, a započinje 11. srpnja u 8 sati, kada će se sudionici okupiti i registrirati u Bujama, u zgradi stare stanice Parenzane. (T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter