Mandalenjina održana unatoč prijetećim oblacima

Balun je malim folklorašima u krvi (Z. STRAHINJA)
Balun je malim folklorašima u krvi (Z. STRAHINJA)

Unatoč oblacima koji su prijetili kišom, u nedjelju je u pitoresknom malom Mutvoranu održana Mandalenjina, sajam po starinski. U jezgru naselja bogate povijesti, pod zidovima velebne srednjovjekovne crkve sv. Marije Magdalene, vratili su se stari zanati, običaji i pjesme pa se, između ostalog, moglo vidjeti kako su kaligari nekada izrađivali postole ili kako su majstori puhali staklo.

Demonstrirane su i modernije vještine, poput izrade suvenira od masline, izrade istarskih kažuna i roženica. Mandalenjina je i prilika za degustaciju domaćeg sira, pršuta i rakija te ostalih istarskih delicija. Najmlađe posjetitelje oduševili su konji s ranča "Barba Tone", koje su mogli i jahati, dok su se stariji veselili oldtimerima parkiranim uz zidine Mutvorana.

Pobjedu na cjelodnevnom turniru u pljočkanju, na kojem je nastupilo 13 ekipa iz cijele Istre, odnijeli su Drago Matika i Ljubo Milohanić iz Pljočkarskog kluba Tinjan. Večernji je program Mutvoranskog samlja uljepšala Folklorno-plesna igraonica Predškolske ustanove Vrtuljak, a mali su folkloraši pokazali kako se pleše istarski balun. Fešta je nastavljena do kasnih sati uz glazbu legendarnih Anelida.

U crkvi sv. Marije Magdalene popodne je održana i misa, a bila je to prilika mnogima da pogledaju i 500 godina stari kip Bogorodice s djetetom, koji je nedavno, nakon dvije godine restauracije, vraćen u Mutvoran. Središte malog mjesta opasanog visokim zidinama upravo i čini crkva koja se prvi put spominje 490. godine, a čiji današnji oblik potječe iz 13. stoljeća. Riječ je o sakralnom objektu s najvrjednijim sakralnim inventarom u cijeloj Istri, a od pet oltara najznačajniji je drveni renesansni s kipovima svetaca iz crkvica u okolici. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter