Malo selo na Bujštini je spašeno od izumiranja

Otvaranje i blagoslov nove ceste
Otvaranje i blagoslov nove ceste

Koliko je mještanima naselja Krug (Croc) blizu Buja značilo asfaltiranje „bijele“ ceste do Bibala do njih, pokazala je fešta koju su svi mještani zdušno pripremili kako i označili završetak jednog izuzetno važnog posla. Znaju mještani što znači ta investicija za njihovo mjesto, sjećaju se i 1999. godine koju su označili kao prekretnicu u spašavanju sela od potpunog propadanja. Tada je na vodovodnu mrežu priključeno prvih pet kuća u kojima je bilo života, danas je gotovo trideset kuća spojeno na vodovodnu mrežu.

Ništa se nije radilo punih 50 godina

- Ovo sada što imamo ne može se ni usporediti s vremenom koje je iza nas. Ovdje je nakon onih velikih iseljavanja ostalo tek pet-šest ljudi, među njima i moji roditelji. Pedeset godina tu se nije ništa radilo, čak su i kuće dijelili, ali nisu se ljudi ovdje zadržavali, nije bilo ni vode. Tek nakon osamostaljenja Hrvatske počeli smo se pomalo i mi vraćati iz Trsta, obnavljati poneku kuću, struja je pojačana, dobili smo telefon, javnu rasvjetu, to je sasvim nešto drugo, vratio se život, priča Guido Sinković koji je kao dječak poslije osnovne škole, poput mnogih njegovih prijatelja, otišao u Italiju.

Selo je do 1929. godine imalo veliku uljaru, tu je živjelo 130 ljudi, danas nakon obnavljanja nešto više od 30. Ali, i ova će cesta biti poticaj novom razvoju, već se grade kuće s bazenima, mnoge kuće su obnovljene, lijepo uređene, nema nekadašnje slike napuštenog sela. Na prigodnoj svečanosti u povodu asfaltiranja 1300 metara ceste, sve prisutne mještane, predstavnike Grada Buje i druge goste pozdravio je predsjednik Mjesnog odbora Triban Moreno Pucer i zahvalio na ostvarenju još jedne vrijedne investicije na tom području. Gradonačelnik Buja Edi Andreašić je dodao da se već duže planiralo uređenje te ceste, ali je nedostatak sredstava odgađao posao. Sada se našla mogućnost i posao je obavljen na zadovoljstvo svih. Vrijednost radova je 650 tisuća kuna. U ime mještana zahvalnost Gradu i svima koji su pomogli iskazao je Guido Sinković

Nakon vode 1999., ove godine i asfalt

- Ovo je za nas veliki dan kojega smo čekali više od 60 godina. Zato smo svi radosni i hvala svima koji su nam u tome pomogli, naročito Gradu Buje na uvažavanju naših zahtjeva. Mi ovakve događaje ne možemo zaboraviti, kao ni dolazak vode 1999. godine, to je značilo novu eru našeg sela, novi razvoj. Neka ovo bude cesta razvoja, sreće, prosperiteta i prijateljstva, dodao je Guido.

Novu cestu blagoslovili su momjanski župnik vlč. Miroslaw Paraniak i bujski župnik don Mladen Milohanić. Inače, mještani Kruga od 1999. godine svake treće nedjelje u kolovozu održavaju feštu „od kapelice, sjećanja i prijateljstva“, kada dođu rodbina, prijatelji, a održavanje mise kod obnovljene kapelice znak je sjećanja na povratak života u ovo, nekada bogato selo, s nadom da mu se više neće dogoditi razdoblje bez gotovo i jednog žitelja. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter