Male škole dojenja u Poreču i Pazinu

Predstavljanje projekta u prostorima Županije (D. ŠTIFANIĆ)
Predstavljanje projekta u prostorima Županije (D. ŠTIFANIĆ)

U sklopu obilježavanja Tjedna dojenja, danas je u sjedištu Istarske županije predstavljen projekt "Od trbuščića do roditelja" kao podrška u prvim danima roditeljstva koji s pet tisuća kuna financira Istarska županija. Nositelj projekta je Društvo Naša djeca Pazin, a partneri su RODA-roditelji u akciji i Društvo Naša djeca Poreč. U sklopu projekta, idućeg tjedna će se u Pazinu i Poreču organizirati male škole dojenja kao i radionice o vrstama pelena, a dijeliti će se i edukativni paketići sa svim važnim i korisnim informacijama o roditeljstvu. 

Predstojnica podružnice Obiteljskog centra u sklopu Centra za socijalnu skrb Pazin Ines Puhar naglasila je da upravo podrška obitelji jedan od prioriteta na kojima se sustavno radi budući da su obitelji danas sve više suočene s brojnim stresnim situacijama, ali i izazovima koje donosi današnje okruženje.

- Sve to utječe na njihovo funkcioniranje, ali i temeljne obiteljske vrijednosti. Broj obitelji koje imaju određenih poteškoća na razini Istre je u porastu, a mnogi se ne mogu uskladiti s novonastalom situacijom i uvjetima života te im je iz tog razloga prijeko potrebna veća podrška zajednice. To je prepoznala i Istarska županija stoga nam je cilj uspostaviti snažniju podršku kroz dostupnost različitih programa za roditelje ali i povećati broj savjetovališta kao i broj izvršitelja u tim savjetovalištima, rekla je Puhar i dodala da će i ovaj projekt doprinijeti osnaživanju konkretne podrške obiteljima.

Tamara Damijanić iz Društva Naša djeca Pazin istaknula je da se u sklopu projekta žele educirati i osnažiti budući roditelje o prvim danima roditeljstva te im se pružaju informacije o prednostima dojenja. Nešto više o toj temi govorila je predstavnica udruge RODA Danijela Drandić kazavši da se odluka o dojenju donosi u trudnoći, stoga trudnicama što ranije treba dati kvalitetne informacije.

- Još uvijek ne postoje statistike koliko žena u Hrvatskoj doji, no ono što znamo jest da do 19 posto žena prestaje dojiti kada dijete navrši šest mjeseci, a to je poražavajući podatak. Problem je i nedostatak edukacije zdravstvenih djelatnika koji ne mogu pomoći konkretnim informacijama, upozorila je Drandić i apelirala na ostale istarske gradove i općine da se uključe te na svojim područjima organiziraju slične radionice, a sve kako bi se pružila kvalitetnija i snažnija podrška roditeljima.

Baby Fitness za bebe i roditelje

Predstojnica podružnice Obiteljskog centra Ines Puhar najavila je neke od aktivnosti koje će se organizirati ove jeseni u Puli i Pazinu. O terminima će svi zainteresirani biti uskoro obaviješteni, a kako je rekla, organizirat će se zajedničke radionice za bebe i roditelje pod nazivom Baby Fitness.

Također, u planu je i održavanje radionica "Rastimo zajedno plus" za roditelje djece s teškoćama u razvoju koje se provode u suradnji s Predškolskom ustanovom Dječji vrtići Pula, kao i radionice za roditelje samce pod nazivom "I mama i tata". Detaljnije informacije o navedenim programima mogu se dobiti na broj telefona 391-425,  a sve usluge Obiteljskog centra su besplatne. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter