Male općine poput oprtaljske opravdale postojanje

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Postojanjem malih općina poput oprtaljske, postižu se pozitivni rezultati u razvoju i stvaranju boljih uvjeta života u rodnom kraju, istaknuo je predsjednik općinskog vijeća Ivan Štokovac na svečanosti kojom je u čast oprtaljskog zaštitnika Sv. Jurja, obilježen Dan Općine. Teme o teritorijalnom ustroju i o tome da li male općine trebaju ili ne trebaju, na preksinoćnoj svečanosti dotaknuo se i načelnik Aleksander Krt koji je naglasio da su male općine opravdale svoje postojanje.

Proračun se sustavno smanjuje zbog krize

Govoreći o aktualnoj situaciji, Krt je istaknuo da je Hrvatska u vrlo ozbiljnoj krizi što se reflektira i na područje oprtaljske općine.

- Situacija nije bila tako loša, čak ni ratnih i poratnih 90-tih godina. Priliv proračunskih sredstava je loš, realizacija proračuna iz godine u godinu značajno se umanjuje, a projekcije za ovu godinu ukazuju da će se negativni trend nastaviti i dalje. Ostat ćemo i bez 250.000 kuna zbog gubitka dijela prihoda po osnovi područja posebne državne skrbi zbog čega nećemo biti u mogućnosti realizirati planirane projekte i aktivnosti. Sve više upita za pomoć zbog lošeg socijalnog i materijalnog stanja. U razdoblju ove krize zatvorena su neka poduzeća i izgubljena su radna mjesta, plaće su smanjene i kasne, poduzetnici se žale da nema posla, a i ono što se odradi teško naplaćuje, naglasio je Krt.

Usprkos teškoj situaciji, u proteklom jednogodišnjem razdoblju ipak su se uspješno realizirali brojni projekti, a zasigurno je najznačajnija modernizacija nerazvrstanih cesta po IPARD programu gdje je asfaltirano oko 6 kilometara cesta u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna sa PDV-om. Uređene su dionice: Zubini, Bazjaki, Balini, Maršići, Beninići, Nova cesta, Armanija, Kalegarići, Jadroni, Šegalini i Laganisi.

Priznajne za Zajednicu Talijana i firmu Krt

- U završnoj je fazi i sanacija crkvice Sv. Silvestra, posađeno je 30-tak čempresa na ulazu u Oprtalj sa istočne strane, proširena je javna rasvjeta u Pirelićima i Livadama. Opremljeni su prostori za dječji vrtić sa namještajem, krevetima i didaktičkom opremom a zbog 10 satnog programa zaposlena je još jedna djelatnica. Uređeno je penjalište Čepić, dopunjena je turistička signalizacija, a muzej Parenzana je lani tijekom ljeta bio otvoren, istaknuo je Krt.

Oprtalj je uključeni u REN projekt kojim se educiraju mladi poljoprivrednici, naglasio je Krt te najavio da se priprema dokumentaciju za prijavu projekata na mjeru 7. Programa razvoja ruralnih područja, a planira se kandidirati projekte;" Oprtaljski vrtovi", kanalizacija Livade, uređenje doma za DVD, svlačionice za NK Oprtalj, Muzej i turistički punkt Sv. Jeronim u Zrenju. Oprtaljska općina redovito se javlja i na ostale natječaje raznih ministarstava što je jedini način da dođe do sredstava za realizaciju projekata.

Za naročite zasluge i doprinos u razvoju oprtaljskog kraja, općinsko priznanje dodijeljeno je poduzeću Krt d.o.o. iz Gradinja koje zapošljava 17 djelatnika te se bavi uslugama košnje, uređenjem zelenih površina, čišćenjem i sječom raslinja i stabala, građevinom, automehanikom, bravarijom, strojarstvom i djeluje na području cijele Hrvatske, a u novije vrijeme i Slovenije. Za doprinos i suradnju u očuvanju kulturnih i tradicijskih vrijednosti, zahvalnica je dodijeljena Zajednici Talijana Livade - Gradinje koja djeluje od 1992. godine, a danas okuplja 210 članova. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter