Privatni sektor treba razvijati magičnu Parenzanu

Ilustracija (arhiva GI)
Ilustracija (arhiva GI)

Prva prekogranična radionica o povijesti Parenzane, namijenjena predstavnicima javnog i privatnog sektora, lokalnom stanovništvu i biciklističkim vodičima, koja je održana ovog tjedna u Motovunu, ujedno je i prvi događaj u realizaciji projekta Parenzana Magic, koji je dio operativnog programa prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Radionica, u kojoj je participiralo 40-ak sudionika, počela je u Motovunu, odakle se turističkim vlakom krenulo prema Rakotulama, gdje je počeo ciklus predavanja o Parenzani. Prvo na redu bilo je predavanje Martina Čotara, koji je govorio o motivima i ciljevima projekata Parenzana I i II.

O razvoju tematskih ruta uz biciklističke staze govorio je Robert Baćac, dok je Guido Schwengersbauer, vlasnik kuće La Parenzana, obrazložio statističke podatke koji dokazuju da su biciklisti turisti u koje vrijedi ulagati.

Zaključio je da daljnja valorizacija Parenzane treba biti zadatak privatnog sektora, kojem ova atraktivna staza itekako može donijeti profit, priopćio je voditelj projekta Branko Curić.

Cilj radionice bio je pružiti sudionicima detaljne informacije o povijesti Parenzane i već provedenim projektima Parenzana I i II te Parenzani Magic, koja se izravno nadovezuje na spomenute projekte. Predstavljene su i mogućnosti bolje valorizacije i promocije nekadašnje uskotračne pruge koja je povezivala Trst s Porečom i bila od izuzetne važnosti za Istru.

Radionicu je organizirala Istarska županija, a uz nju u projektu sudjeluju gradovi Poreč i Buje te Općina Motovun, kao i slovenski partneri - Kopar, Piran i Izola.

Projekt Parenzana Magic, u sklopu kojeg je predviđeno još nekoliko radionica, trajat će do ožujka 2015. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter