Lupoglavci pristali na povećanje cijene vode

Naselje Sveti Stjepan nema vodovoda (A. DAGOSTIN)
Naselje Sveti Stjepan nema vodovoda (A. DAGOSTIN)

Općina Lupoglav završila je lanjsku godinu s "viškom" od 2,6 milijuna kuna u općinskoj blagajni, pokazao je godišnji izvještaj o izvršenju proračuna.

Razlog takvim slatkim brigama jest povrat iz pretpristupnog programa IPARD cjelokupnog iznosa uloženog u izgradnju sustava za pročišćavanje otpadnih voda u Boljunu koje je općina sama financirala bez kreditnih zaduženja, pojasnio je lupoglavski načelnik Franko Baxa, a sredstva su sjela posljednjeg dana stare godine. Rashodovna strana lupoglavskog je proračuna bila tijekom 2013. godine planirana u visini od 7,3 milijun kuna, a zbog kasnije isplate ostvaren je s 4,6 milijun kuna.

Baxa je rekao da će se "višak" usmjeriti za izgradnju lupoglavske kanalizacije, obnovu škole u Boljunskom Polju te zelene otoke. Ovogodišnji je proračun tako jednoglasno rebalansiran s 9,9 milijuna na 12,4 milijun kuna, a donesena je odluka da se općina kreditno zaduži u visini od 4,7 milijun kuna ciljano za izgradnju sustava kanalizacije u Vranji što još treba amenovati Ministarstvo financija. Za novog člana pazinske Usluge na dvije je godine odabrana vijećnica Đurđa Pokorni.

Lupoglavski su se vijećnici složili s povećanjem cijene vodovodne vode za jednu kunu po kubičnom metru što su sredstva koja bi se trošila namjenski za razvoj vodovodne mreže. Naselja Lesišćina, Sveti Stjepan, Zavrh i Ravno Brdo su još uvijek bez vodovoda, kazao je načelnik Baxa te stoga vjeruje da će građani prihvatiti ovaj potez. Predsjednica općinskog vijeća Nataša Fijamin rekla je da je s jedne strane protiv uvođenja novih nameta građanima u ovoj situaciji, ali da s druge  svi građani imaju pravo na jednak komunalni standard. Napomenula je da će povećanje značiti oko deset kuna veći prosječni mjesečni račun za vodu.

Vijećnici su se jednoglasno odrekli vijećničkih naknada (250 kuna neto) koje će se uplatiti za poplavom pogođenu Posavinu, a prikupljena će (bruto) svota iznositi oko četiri tisuće kuna. Na zahtjev istarskog župana, Općina je već uplatila tri tisuće kuna, a načelnik Baxa je kazao da će se po potrebi još uključivati u humanitarnu akciju. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter