Lupoglav: Više nego upola manji proračun

Lupoglavsko vijeće (A. DAGOSTIN)
Lupoglavsko vijeće (A. DAGOSTIN)

Zbog gubljenja brdsko-planinskog statusa, u lupoglavskoj općini u idućoj godini očekuju gotovo dvostruko manji prihod od poreza.

Dok se do konca ove godine iz te stavke planira uprihoditi 2,26 milijuna kuna, projekcija za iduću godinu iznosi tek 1,32 milijuna kuna, predočeno je na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća. Vijećnici su istovremeno rebalansom smanjili ambiciozni ovogodišnji proračun s planiranih 16,1 milijun kuna za više od pola - na 7,3 milijun kuna. Razlog je ponajprije u odgodi izgradnje kanalizacije u Vranji koja će se putem IPARD programa ostvariti u veljači iduće godine te zasad odbijenog programa izgradnje kanalizacije u Lupoglavu od strane Hrvatskih voda. Proračun za 2014. godinu izglasan je u visini 9,9 milijuna kuna, pri čemu se 4,8 milijuna kuna odnosi na zaduženje za vranjsku kanalizaciju što bi se putem EU-fonda trebalo refundirati tijekom 2015. godine.

- Općina je likvidna i u 2014. godinu ulazi bez financijskih obaveza, iskazao je načelnik Franko Baxa svjetliju stranu općinskih financija, nakon čega se prišlo amenovanju prodaje općinskih nekretnina kojim će se u općinski budžet sliti 400 tisuća kuna. Dodijeljeno je pet novih učeničkih i dvije studentske stipendije, a na koncu je donesena Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre. Pritom se načelnik Baxa osvrnuo na, kako je kazao, nedorečen novi prijedlog zakona o regionalnom razvoju. Smatra da uvođenje planskih područja koja nemaju status pravne osobe s novom nadgradnjom birokracije (savjet, agencija, partnersko vijeće, regionalni koordinatori) koja bi trebala koordinirati jedinicima lokalne samouprave neće funkcionirati. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter