Lupoglav dobio novu kanalizaciju te obnovio cestu i vodovodnu mrežu

U potpunosti je obnovljena cesta kroz Lupoglav
U potpunosti je obnovljena cesta kroz Lupoglav

Nakon dugih mjeseci radova i nestrpljenja kako vozača tako i građana zbog velikih prometnih gužvi posebice tijekom ljeta, može se kazati da je konačno dovršena državna prometnica D44 kroz naselje Lupoglav u duljini od 2,3 kilometra, te da se promet njima odvija normalno.

Nogostup postavljen kroz čitavo naselje

Tijekom jučerašnjeg dana djelatnici pulske Ceste dovršavali su završne radove: uglavnom uređivali prijelaze između ceste i prilaznih cesta ili nogostupa, čistili i odvozili zaostali materijal, ili pripremali jedino preostalo asfaltiranje nogostupa prema mjesnoj školi na izlazu iz Lupoglava u smjeru Buzeta. Osim obnovljenog kolnika i postavljene horizontalne i vertikalne signalizacije ono što najviše upada u oči je dužina novog nogostupa koji se proteže uzduž čitave izdužene prometnice kroz naselje Lupoglav, ali još i dalje prema čvoru Istarskog ipsilona i susjednog sela Gorenja Vas. Sagrađeno je i novo autobusno ugibalište s prostorom predviđenim za izgradnju čekaonice, a srušena je i derutni ruševni objekt u neposrednoj blizini. Ispod same prometnice prethodno je sagrađena nova kanalizacija, a rekonstruiran je i vodovod. Konačni dovršetak svih radova očekuje se sutra (31. kolovoza) kada će u Lupoglav stići i predstavnici Hrvatskih cesta kako bi pregledali izvršene radove i otvorili cestu, potvrdila nam je glasnogovornica HC-a Tamara Pajić.

Najbitniji prometni pravac sjevera Istre

Podsjetimo, radovi su u Lupoglavu započeli u veljači, a prvo je rok dovršetka radova bio produljen za tri tjedna 20. srpnja, što nije ispoštovano, pa su radovi opet produženi za tri tjedna - do konca kolovoza. Na produženje rokova dijelom su utjecali vremenski uvjeti, veća tvrdoća tla od predviđenog, a ponajviše to što su se odvijali pod naizmjeničnim prometom reguliranim semaforima. Jedino se zbog završnog asfaltiranja kroz Lupoglav prometnica zatvorila za sav promet protekli utorak i srijedu od 5.30 do 18.30 sati. Tada su osobna vozila iz smjera Rijeke za Buzet bila preusmjerena kroz Cerovlje, dok su teretna vozila prometovala preko Pazina, Karojbe i Motovuna. Zbog radova koji su se otegli tijekom čitave turističke sezone stvarali su se prometni čepovi koji su posebice vikendom stvarali duge kolone, s buzetske strane sve do Ročkog Polja.

Naime, radi se o važnoj prometnoj žili kucavici koja povezuje tunel Učku s Buzeštinom i dalje Bujštinom i sjeverozapadnom Istrom s jedne strane i graničnim prijelazom Požane s druge strane, pa njome ljeti prođe oko osam tisuća vozila dnevno. Proteklih godina u fazama je obnovljen veći dio državne ceste od tunela Učka do Buzeta i graničnog prijelaza Požane, a očekuje se da će se iduće godine u planu Hrvatskih cesta naći i preostala dionica od Lupoglava do Ročkog Polja.

Investicija od 14,3 milijuna kuna

Lupoglavski investicijski zahvat bio je vrijedan 14,3 milijuna kuna s PDV-om, a zajednički su ga realizirali Hrvatske ceste, Općina Lupoglav, Usluga odvodnja Pazin, Hrvatske vode i Istarski vodovod Buzet. Sve radove izveli su radnici Ceste Pula, a nadzor su provodili Učka konzalting i Ramtech iz Zagreba. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter