Lučica Delfin spremna za potencijalne investitore

Jedan od predloženih planova uređenja područja iznad Delfina
Jedan od predloženih planova uređenja područja iznad Delfina

Prema objavljenom Registru ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma, koji se može naći na stranicama Grada Pule, između ostalih naveden je i još uvijek otvoren ugovor za obavljanje usluga projektiranja komunalne i druge infrastrukture za područje UPU-a Lučica Delfin. Taj je ugovor, naime, potpisan 2012. godine u vrijednosti od gotovo 400 tisuća kuna s tvrtkom APZ Hidria iz Zagreba i još uvijek se vodi da je u fazi realizacije. Stoga smo nadležne u Gradu Puli pitali u kojoj je fazi taj projekt te kakva je situacija s potencijalnim ulagačima u Lučicu Delfin.

Pješačke i biciklističke staze

- U proteklih nekoliko godina, nakon donošenja Urbanističkog plana uređenja Lučice Delfin, pokrenuto je projektiranje komunalne i druge infrastrukture na istom području na temelju zaključenog ugovora o financiranju uređenja građevinskog zemljišta sa zainteresiranom strankom, što uključuje prometne i manipulativne površine (uključujući javna parkirališta), pješačke i biciklističke staze, uređenje javnih i zaštitnih zelenih površina, odvodnju oborinskih i sanitarnih voda, izgradnju vodovodne mreže, javne rasvjete te elektroničke komunikacijske kanalizacije, odgovaraju iz Grada.

Dodaju, također, da su za svu tu navedenu infrastrukturu ishodovani akti za gradnju te su time stvoreni preduvjeti za daljnje uređenje predmetne zone, što bi trebalo privući potencijalne ulagače.

Investicija od milijun eura

Valja podsjetiti da je Urbanistički plan uređenja "Lučica Delfin" prihvaćen na sjednici Gradskog vijeća 2011. godine, a svega nekoliko mjeseci kasnije prihvaćeno je i financiranje komunalnog uređenja područja obuhvaćenog UPU-om Delfin. Prema prijedlogu nagodbe, uređenje Delfina vrijedilo bi 7,9 milijuna kuna, od čega priprema 1,7 milijuna, a radovi 6,1 milijun, dok bi uređenje van granica UPU-a iznosilo gotovo milijun kuna, dakle sveukupno 1,2 milijuna eura. Troškove uređenja snosila bi tvrtka SBE, kojima bi se taj iznos priznao kao iznos komunalnog doprinosa koji bi u budućnosti trebala platiti Gradu prilikom odobrenja gradnje objekata. Iznad Delfina se namjerava izgraditi prometnica, biciklističke i pješačke staze, javne zelene površine te potrebne instalacije.

No, na taj UPU stigla je tužba Zelene Istre zastupane po predsjednici Dušici Radojčić, najprije Ustavnom sudu Republike Hrvatske radi ocjene ustavnosti i zakonitosti Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana Grada Pule (GUP), a koja je potom proslijeđena Visokom upravnom sudu RH. Lani je Visoki upravni sud tužbu odbacio kao neosnovanu.

Valja podsjetiti i da se zbog planiranja izgradnje na tom području podigla poprilična prašina, uslijedile su peticije i protesti, ali do danas na području iznad Lučice Delfin nije izgrađen niti jedan objekt. Zadnje informacije otprije dvije godine govorile su da je tada još uvijek aktualan investitor SBE iz Rijeke smanjio obim gradnje zbog situacije na tržištu, ali nikada do službenih planova i detaljnijih informacija nismo došli, kao ni do informacije je li SBE i dalje u igri ili se traže novi "potencijalni ulagači" kako kažu u Gradu. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter