Lovrečke "Žive jaslice" već ove nedjelje

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Lovrečani, potaknuti velikim lanjskim interesom publike, pripremaju novo uprizorenje živih jaslica u svom malom srednjovjekovnom gradiću koji će ponovno postati kulisa rođenja malog Isusa.

I ove godine će se lovrečke "Žive jaslice", prema spoznajama organizatora površinom najveće takve u Hrvatskoj, manifestirati u trodnevnom terminu. Prvi put već ove nedjelje, 21, zatim dan nakon Božića, 26. prosinca te na Tri kralja, 6. siječnja. Uprizorenja će se održati u vremenu od 17 do 20 sati.

Posjetitelji mogu očekivati prikaze onodobnih ljudi na početku nove kršćanske ere, zaboravljenih djelatnosti, zanata i rukotvorina tih starih vremena, moći će kušati proizvode kulinarske umješnost drevnih domaćica, razgledati domaće životinje koje su ljude pratile kroz prošlost i održavale ih na životu i još mnogo novih interesantnih detalja iz davne prošlosti namijenjenih prvenstveno gostima koji su već pohodili ove "Žive jaslice".

Konačno, tri će kralja s Istoka na ponosnim plemenitim konjima projahati Betlehemom i dojahati do štalice s malim Isusom i Svetom obitelji te mu se pokloniti i darivati ga. Dakle, cijela gradska jezgra bit će u znaku "jaslica": stare zanate predstavljat će kamenoklesar, tesar, obućar, pisar, trgovac, domaćice; bit će postavljena upravo dovršena stara krušna peć u kojoj će se proizvoditi kruh za posjetitelje, dok će se domaće životinje nalaziti u improviziranim torovima.

Gosti će se moći okrijepiti toplim napicima i hranom, posjetiti bogati božićni sajam i izložbu fotografija u mjesnoj galeriji, a događaj će upotpuniti glazbeni program s raznovrsnim izvođačima (zborovi, svirači i pjevači). Glavni organizator manifestacije je lokalni KUD koji uz pomoć mještana volonterima već više od mjesec dana intenzivno priprema događanje na koji je ulaz besplatan. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter