Ljubičić: Žene zarađuju 11 posto manje od muškaraca

Višnja Ljubičić u sjedištu Županije (D. ŠTIFANIĆ)
Višnja Ljubičić u sjedištu Županije (D. ŠTIFANIĆ)

- Teška gospodarska situacija izuzetno se loše reflektira na trenutačni položaj žena u hrvatskom društvu u svim segmentima života, od zapošljavanja preko obitelji do same percepcije o ženama, kazala je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, prilikom današnjeg susreta s predstavnicama istarskog povjerenstva u sjedištu Istarske županije.

Ugovore o radu žene sklapaju gotovo isključivo na određeno vrijeme, a sve su učestaliji primjeri da nakon pet, sedam ili deset godina rada na određeno dobivaju otkaz. Tek od osam do deset posto žena sklapa ugovore na neodređeno. Žene s 40 godina se proglašavaju starima i poslodavci ih izbjegavaju zapošljavati.

U Hrvatskoj žene primaju 11 posto manju plaću od muškaraca, premda u većem postotku završavaju fakultete te magisterije i doktorate. Pravobraniteljica Ljubičić ističe da su žene u Hrvatskoj posebno diskriminirane za vrijeme trudnoće te da taj problem treba dignuti na razinu Sabora. Istraživanje provedeno na uzorku od 937 žena koje su bile trudne ili su imale dijete do godinu dana starosti, pokazalo je da je čak 55,3 posto njih ostalo bez posla, a ostale su doživjele diskriminaciju na poslu.

Posebno zabrinjava podatak da je u pravobraniteljstvo ove godine pristiglo čak sto posto više pritužbi žena zbog spolnog uznemiravanja u odnosu na prošlu godinu, a prijavljeno je i više slučajeva nasilja u obitelji.

Tzv. rodnu osjetljivost, napominje ona, vrlo je važno njegovati još od vrtićke dobi. Na koncu, upravo su muškarci kao odgajatelji podzastupljeni. U vrtićima ih je zaposleno samo jedan posto pa Ljubičić apelira da im se prilikom zapošljavanja omogući prednost nad ženama, ako su istih kvalifikacija. Najavila je i analizu udžbenika etike i vjeronauka, iz kojih će se izbaciti svi diskriminacijski sadržaji. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter