Ljeto je ljepše uz plivanje, radionice, igraonice...


Drugi Kampić na Mornaru u organizaciji Udruge cerebralne paralize Istarske županije, koji je krenuo početkom srpnja, uspješno je zaključen krajem proteklog tjedna originalnim Svemirskim partyjem u prostorijama udruge u Društvenom centru Rojc. Kampić je "produženi krak" Ljetnog kampa Sunce i avantura, koji se već niz godina održava u Medulinu. Pokrenut je na inicijativu njegove voditeljice, likovne pedagoginje Martine Vojnić i Kirila Misheva iz Makedonije, studenta psihologije na turskom koledžu International Balkan university, koji je u Pulu na volontersku praksu stigao zahvaljujući studentskoj organizaciji AIESEC.

Plivanje kao rehabilitacija

Za petnaestak članova udruge od pet do 46 godina, koji su se pridružili Kampiću, u dobrom i sigurnom društvu vedrih i energičnih volontera i licenciranih instruktora terapijskog plivanja, ljeto je bilo puno ljepše i sadržajnije. Zajedno su vježbali, učili, kreativno se izražavali, stvarali i zabavljali se svakog utorka i četvrtka od 17 do 21 sat.

- Osnovni projekt naše udruge je terapijsko plivanje prema Halliwickovom konceptu, koje provodimo tijekom cijele godine – zimi na bazenu Poliklinike Peharec, a ljeti u moru. Plivanje je jedan od najvažnijih oblika rehabilitacije za osobe s invaliditetom, uključuje opuštanje i vježbe za jačanje lokomotornog, kardiovaskularnog i dišnog sustava, a uz stručnu podršku, u opuštenoj atmosferi, potiče samopouzdanje, tjelesnu i psihičku samostalnost te socijalizaciju. Ono je ključni dio i programa koji ostvarujemo u Kampiću, u kojemu se svi zajedno družimo, dobro zabavljamo, dajemo mašti na volju i doista radimo svašta, a sve to na ovogodišnju zajedničku temu svemira, gotovo u dahu ispričala nam je Martina Vojnić.

U likovnoj radionici koju vodi, kreirali su, kaže, planete, rakete i druge letjelice, svemirske putokaze i još mnogo toga od kaširanih i oslikanih balona, lijepljenih daščica, mozaika od kamenčića, kolaža i slika. Napomenula je i da njihov rad podržavaju Grad Pula i Istarska županija, a dijelom se sami financiraju donacijama građana i tvrtki, koji zauzvrat mogu dobiti unikatne kreacije iz likovne radionice.

Pomaže tridesetak volontera

Spomenula je educirane instruktore za terapijsko plivanje, među kojima je i ona sama, a to su još Nina Hinić, Alenka Kralj, Lara Tkačuk, Marko Pereša, Vedran Siljan, Tijana Pavelić i Lea Ikić Čupev. Jednako je dragocjena odlična ekipa od 25 volontera među kojima su brojni gimnazijalci, sadašnji i bivši. Dio udruge čini i Plivački klub Plima za osobe s invaliditetom Istarske županije, koji sudjeluje i na raznim natjecanjima, a jedno će i sam organizirati 28. kolovoza na Mornaru i ugostiti pulski Centar za inkluziju i podršku u zajednici te plivačke klubove Natator iz Zagreba i Forca iz Rijeke.

U Kampiću nikad nije dosadno, jer se uvijek otkriva i radi nešto novo, dodao je Kiril Mishev, podsjećajući da su se prošle godine bavili jezicima i učili engleski i makedonski.

- Ove se godine, tako, igramo i stvaramo, ali i učimo o svemiru i njegovim tajnama. No, najbitnije od svega je što korisnici Kampića, osim što plivanjem jačaju i razgibavaju svoje tijelo i dobivaju sve blagodati ove terapije u morskoj vodi, izlaze iz svojih kuća, okrilja roditelja i uobičajene rutine svakodnevnice, upoznaju nove ljude, stječu prijatelje i nova iskustva, opuštaju se i podižu samopouzdanje - integriraju se u zajednicu. Jesam li zadovoljan ovim iskustvom i postignućima? Prezadovoljan! Jako sam zavolio svu ovu djecu i ljude, povezali smo se i postali poput velike obitelji. Zato sam se vratio i ove godine, a ukoliko sve bude išlo prema našim planovima, nadam se da ću se nastaviti vraćati i slijedećih godina, kazao je Kiril. Inače, obitelji Knežević ga je u Puli ugostila, a on je zauzvrat podrška 12-godišnjem Svenu.

Volontiranje ispunilo očekivanja

- Sviđa mi se u Kampiću. Društvo je ok. Jako volim biti u moru i plivati, a posebno roniti, biti pod vodom. Tu se družimo, zabavljamo, crtao sam na temu svemira, ali glumcima se nisam pridružio jer mi ovaj put to nije baš išlo i sve mi je bilo smiješno, iskreno je rekao Sven, smijući se sa svojom dragom prijateljicom i jednom od volonterki, studenticom međunarodnog poslovanja Majom Percan.

- Studiram u Zagrebu, a u udrugu dolazim i volontiram čim se vratim u Pulu. Počela sam još kao gimnazijalka, nakon što su predstavnici udruge došli u našu školu i što mi je moja prijateljica i dugogodišnja volonterka Roberta Stevanović ispričala što sve rade i što im je potrebno. To sam i sama već dugo željela, a volontiranje je i više nego ispunilo sva moja očekivanja! Upoznala sam puno novih prijatelja, među kojima je Sven, osjećam se pozitivno i ispunjeno. Svima bih preporučila da nam se pridruže ili da volontiraju negdje drugdje. Svima koji se vole družiti, pomagati, koji znaju slikati ili imaju neke druge vještine, koji vole plivati, plesati, skakati, prenijeti tu dobru energiju na druge. To je posebno, prelijepo iskustvo, objasnila je Maja.

U Kampiću je i Karlo Stipić koji predškolski odgoj studira u Zagrebu, a volontira od samog početka Ljetnog kampa Sunce i avantura u Medulinu, kao i u zimskom kampu u Rojcu.

- Jednostavno sam sasvim spontano sve više postajao dio ove zajednice, "navukao" sam se, a sad već želim pokušati ovdje ostvariti i neke svoje projekte. Pokrenuo sam radionicu Forum kazališta, po uzoru na rad brazilskog kazališnog redatelja, pisca, dramskog pedagoga i aktivista Augusta Boala koji je poticao društvo da se bori protiv tlačiteljskih sila. S polaznicima detektiram jedan problem koji ih muči i koji je univerzalan, slijedi priređivanje kratke scene u kojoj je problem konkretno prikazan, a zatim se uključuje publika s prijedlozima rješenja koje valja isprobati na sceni prije izlaska u stvarni svijet. Intencija nam je predstaviti publici svoj rad. Ovogodišnja je novost da smo u Kampiću radili na jedinstvenu zadanu temu i da za završno druženje nismo priredili klasičnu predstavu i prezentaciju rada, već party na kojemu ostvarenja kreiraju cijelu atmosferu, a roditelji, prijatelji i drugi gosti mogu uz kolače i prigodne koktele s polaznicima i volonterima sve to razgledati, družiti se i razgovarati o svemu što su vidjeli, napravili i doživjeli, ali i o bilo kojim drugim temama iz života, ispričao je Karlo, napominjući da su među temama i planovi za budućnost udruge.

A ovogodišnja ostvarenja još će neko vrijeme ostati izložena u sjedištu udruge u Rojcu, gdje ih je moguće razgledati uz prethodnu najavu. (Kristina FLEGAR, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter