Ljeti više pacijenata i ozljeda, a broj liječnika isti

Najčešći uzroci ozljeda su padovi pa slijede prometne nesreće (Neven LAZAREVIĆ)
Najčešći uzroci ozljeda su padovi pa slijede prometne nesreće (Neven LAZAREVIĆ)

Na Hitnom prijemu pulske Opće bolnice kronični je nedostatak liječnika specijalista hitne medicine - trenutno su tamo zaposlene samo dvije liječnice, a pacijenata je iz godine u godinu sve više. Posebno je velik pritisak tijekom ljetnih mjeseci. Od sredine lipnja do sredine rujna ove godine imali su 43 posto pacijenata više nego u zimsko-proljetnom razdoblju (10.719 u odnosu na 7.187 u tri ljetna mjeseca). Uz to, ljetos su zabilježili i kumulativni porast broja bolesnika od gotovo 14 posto u odnosu na lanjsko ljeto kad su imali 9.430 pacijenata. Najveći rast zabilježen je u srpnju - 28 posto, a potom u kolovozu (14 posto).

Četvrtina pacijenata inozemni turisti

- Najveće povećanje broja bolesnika zabilježeno je zbog ozljeda. Takvih je pacijenata u praćenom razdoblju zbrinuto 2.654, što je četvrtina svih pregledanih bolesnika. U više od polovice ozlijeđenih radilo se o ozljedama gornjih i donjih ekstremiteta, uz ozljede glave. Najčešći uzroci ozljeda su padovi pa slijede prometne nesreće. Prema učestalosti, nakon ozljeda slijede neregulirane kronične bolesti, primjerice visok krvni tlak, srčane smetnje, glavobolje, dehidracija, sunčanice i slično. Deset puta zatražili smo usluge liječenja u barokomori Poliklinike OXY zbog utapanja ili ronilačkih ozljeda, kaže dr. Tatjana Bilić, voditeljica Centra za hitnu medicinu pulske bolnice.

Četvrtinu svih njihovih pacijenata u praćenom tromjesečnom razdoblju činili su inozemni turisti. Od zbrinutih stranaca 25 posto bili su njemački državljani, potom slijede Talijani (11 posto) te Slovenci i Austrijanci (po 9 posto).

Uz dvije specijalistice hitne medicine, na Hitnom prijemu radi samo jedan specijalizant, dok je drugo dvoje na specijalističkom usavršavanju izvan matičnog odjela. Centar za hitnu medicinu odjel je s najlošijim postotkom popunjenosti specijalistima u odnosu na realnu potrebu, ali i sistematizaciju pulske bolnice. Za dobro funkcioniranje neophodno im je deset liječnika, pa nije teško izračunati da su dvije liječnice tek 20 posto potreba. Dr. Bilić naglašava da je zainteresiranost mladih liječnika za specijalizaciju iz hitne medicine, barem u pulskoj Općoj bolnici, izuzetno niska. Unazad dvije godine redovito raspisuju natječaje za četiri specijalizanta i uobičajeno se jave jedan-dva zainteresirana. Kako su onda uspjeli "pokriti" ljetnu sezonu, pitamo ravnateljicu bolnice doc. dr. sc. Irenu Hrstić.

Liječnici odgodili i godišnje odmore

- U dnevnoj smjeni rade tri liječnička tima, noću dva. Broj liječnika nije povećan tijekom ljetnih mjeseci, iako je broj bolesnika puno veći nego u zimskom razdoblju, a razlog je jasan - nemamo dostatan kadar. Više od polovice naših specijalizanata na radu je na klinikama u drugim gradovima Hrvatske. Rad tijekom ljeta organizirali smo tako da liječnici s Hitnog prijema nisu koristili godišnji odmor od sredine srpnja do početka rujna. Naši specijalizanti hitne medicine prekinuli su specijalističko usavršavanje i bili raspoređeni na Hitnom prijemu u pulskoj bolnici. I svi ostali specijalizanti pulske bolnice sudjeluju u radu na Hitnom prijemu tijekom cijele godine pa i ljeti. Uz to, županijski Zavod za hitnu medicinu, temeljem ugovora o suradnji, "posuđuje" nam svoje specijaliste, ovisno o mogućnostima, kaže dr. Hrstić. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter