Ližnjanskim krajem pedaliralo 200 biciklista

(D. Memedović)
(D. Memedović)

Oko 200 biciklista odazvalo se subotnjoj biciklijadi u Šišanu u sklopu Sajma sv. Feliksa i Fortunata. Većina sudionika četvrte ovogodišnje biciklijade od šest koliko ih se vozi pod nazivom Jug na dva kotača, i što ih organiziraju turističke zajednice istarskog juga, vozilo je dužom stazom primjerenoj odraslima od 25 kilometara, dok se 30-ak biciklista, uglavnom manje djece, otisnulo kraćom rutu od 13 kilometara.

Šarena povorka, u kojoj se mogao vidjeti i poznati biciklistički veteran Bruno Bulić, startala je pred župnom crkvom, a organizatori su zacrtali rutu kojom se što je moguće više izbjegavalo asfaltne dionice.

- Vozit ćemo uglavnom šumskim putovima, očišćenim, uređenim, po hladu. Krećemo iz Šišana, do Jadreški, preko Muntića, do Nezakcija, gdje smo organizirali okrjepu. Onda spod Valture prema Budavi, pa opet nazad prema Šišanu. Uglavnom, 90 posto staze vozi izvan ceste, rekao je na startu Zoran Milinković iz Društva sportske rekreacije i kreativnosti Šišan, jednog od organizatora ove biciklijade

Jug na dva kotača, naime, vozi se u pred i posezoni, svaki put u drugoj jedinici lokalne samouprave. Do sada se, uz šišansku biciklijadu, koju suorganizira Turistička zajednica općine Ližnjan, vozilo u Medulinu, Fažani i Vodnjanu, a u rujnu slijedi biciklijada marčanskim i barbanskim krajem te u listopadu u Puli. Svi biciklisti koji odvoze četiri ili više biciklijada dobivaju majicu i sudjeluju u tomboli na finalnoj priredbi u Puli.

Predviđeni povratak, uz ne baš zahtjevni tempo, očekivao se za oko tri sata. Bicikliste pod punom opremom (djeca su obavezno morala nositi kacige) pratila je i policija, lokalni vatrogasci, liječnički tim... I uoči starta policajci su sudionike podučavali o sigurnosti u prometu, a mnogi su iskušali i "pijane naočale" koje iskrivljuju percepciju vozača kao da su pod utjecajem maligana. Po povratku u Šišan, gdje su organizatori planirali pripremiti šugo od divljači, biciklisti se priključuju zabavi do kasno u noć, u sklopu sajma koji je na dva dana okupirao selo. (Z. STRAHINJA)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter