Ližnjanski proračun 26 milijuna kuna


- Unatoč problemima s kojim su se suočile sve jedinice lokalne samouprave prijedlog proračuna Općine Ližnjan za iduću godinu od 26,2 milijuna kuna napravljen je na vrijeme, međutim s nešto smanjenim prihodima od oko 10 milijuna kuna kao posljedica izmjena poreznog sustava u državi, ustvrdila je na današnjoj konferenciji za novinare ližnjanska načelnica Maja Cvek (SDP).

- Ono  što ćemo svakako nastojati je to da neće biti dodatnog udara na džepove mještana. Ne planiraju se nikakva povećanja ni prireza ni komunalne naknade, nastojati će se maksimalno zaštititi područje socijale za što predviđamo 1,2 milijuna kuna. Na žalost, dosadašnji društveni standard nećemo moći zadržati te smo do daljnjeg primorani smanjiti troškove u kulturi i sportu na 700 tisuća kuna.

Ovo su i preporuke Istarske županije dane svim općinama i gradovima. Tako su u jednakom obimu kao i prošle godine, predviđena sredstva u socijali za pomoć potrebitima, zdravstvena zaštita primjerice, naknade za pomoć i njegu u kući, socijalne pomoći, sufinanciranje nabavke zdravstvene opreme, besplatni prijevoz penzionerima i potrebitima te naknade za novorođenčad. Nema rezova ni predškolskom i osnovnoškolskom odgoju za što planiramo 2,8 milijuna kuna.

Općina će i dalje sufinancirati cjelodnevne boravke, nabavku udžbenika, stipendije studentima i besplatni javni prijevoz. Potpore lokalnom gospodarstvu i dalje se predviđaju kao sredstva poticanja za poduzetnike i obrtnike. Nastavlja se poticati gospodarstvo kroz vrlo niske cijene za zakup javnih površina i koncesijska odobrenja. Međutim, ovim proračunom nastojati će se kroz program gradnje i održavanja udovoljiti nekim čak i višedesetljetnim potrebama i željama mještana poput uređenja prilaza i stambenih objekata, ističe Cvek.

- Morat će se pričekati kraj prvog kvartala iduće godine kada bi mogli imati realniju sliku prihoda, posebice one koje se odnose na porez na dohodak. Donošenje proračuna od velike je važnosti kako bi se moglo nastaviti sa započetim investicijama kao i one novoplanirane programima, zaključila je Cvek. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter