Ližnjan pred prijevremenim izborima?

Maja Cvek (N.LAZAREVIĆ)
Maja Cvek (N.LAZAREVIĆ)

Prijedlog Proračuna Općine Ližnjan za 2015. nije usvojen na sjednici Vijeća održanoj u utorak, a ne bude li usvojen do kraja godine, Općini prijete prijevremeni izbori za predstavničku i izvršnu vlast.

Za budžet, koji je općinska načelnica Maja Cvek najavila u visini od 26 milijuna kuna, ruku je dignulo šest vijećnika vladajuće koalicije SDP-HSU, protiv su glasali vijećnici IDS-a, Laburista i HSP AS, dok je jedna nezavisna vijećnica bila suzdržana. Sa sjednice je izostao jedan predstavnik IDS-a.

Mada je za proračun bilo više podignutih ruku, predsjednik Vijeća Zoran Milinković objasnio je da, prema Poslovniku, u općini s 13 vijećnika, sedam ih mora glasati za proračun da bi Odluka prošla.

Prema slovu zakonu, izvršna vlast mora do kraja godine osigurati izglasavanje proračuna, ili barem Odluku o privremenom financiranju Općine, a ne uspije li u tome slijede novi izbori za Vijeće, ali i za načelnicu i donačelnika. Općinom bi u međuvremenu upravljao vladin povjerenik.

Da IDS neće podržati proračun načelnice Cvek (SDP), predsjednik podružnice Saša Škrinjar najavio je još prošlog tjedna obrazlažući to time da je proračun nerealan jer se temelji na prodaji imovine, netransparentan jer se prenose stavke iz prethodnih godina koje vijećnicima nisu obrazložene, ali i nerazvojan. U prilog toj tvrdnji, Škrinjar nam je danas rekao da ne može glasati za proračun u kojem prioritet zajednice predstavlja gradnja parkirališta ispred zgrade Općine u vrijednosti od milijun kuna. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter