Ližnjan: Narušeni odnosi službenika i načelnice

Vrata Općine Ližnjan često su zatvorena i u uredovno vrijeme (M. ANGELINI)
Vrata Općine Ližnjan često su zatvorena i u uredovno vrijeme (M. ANGELINI)

Od 13 ustrojenih radnih mjesta u općinskoj upravi Ližnjana, trenutno su popunjena njih tek pet, a fizički je u Jedinstvenom upravnom odboru zapravo tek troje djelatnika. Situacija je takva da se u pitanje dovodi izrada nacrta proračuna i financijskih izvještaja, izdavanja rješenja građanima i funkcioniranje Općine uopće. Podatke o stanju u JUO-u vijećnicima je u srijedu iznijela vršiteljica dužnosti pročelnice Danijela Lamot, koja je na tu funkciju stupila sredinom rujna zbog dugog bolovanja pročelnice Mirjane Benčić.

O nefunkcioniranju uprave i narušenim odnosima između službenika i načelnice Maje Cvek već dugo se govori u kuloarima, pričalo se i na sjednicama Vijeća, ali ovo je prva konkretna rasprava o tom problemu. Izvanredna sjednica sazvana je na zahtjev IDS-ovih vijećnika predvođenih Sašom Škrinjarom.

- Dobivali smo informacije da mještani nailaze na zatvorena vrata Općine u uredovno vrijeme, čuli smo sada da je jedan službenik dobio otkaz, imamo dopise Sindikata lokalnih i državnih djelatnika u kojim se upozorava na uvjete rada te da je pokrenuto više tužbi protiv načelnice za mobbing. Nedavno su došli i roditelji iz Šišana i investitori za radove na školi, ali su naišli na zatvorena vrata, rekao je Škrinjar.

- Nije primjereno da ovdje raspravljamo tko je i zašto dobio otkaz. Radimo na zapošljavanju djelatnika, radimo na tome da riješimo problem manjka djelatnika. Istina je da su me tužili, ali to je pravo djelatnika, i o tome će raspravljati nadležno tijelo, ni vi, ni ja, ni oni. Stoga mislim da vijećnici ne mogu utjecati na situaciju u općinskoj upravi. A ako mislite da netko od djelatnika nije napravio ono što je morao, dajte to napismeno pa ćemo utvrđivati je li bilo povrede službene dužnosti. Što se tiče roditelja i investitora iz Šišana, vrata su bila zatvorena upravo zbog sastanka sa sindikatom. Nazvala sam stranke i ispričala im se, rekla je načelnica Maja Cvek (SDP).

V. d. pročelnice Lamot iznijela je da u pisarnici, koja ima dva radna mjesta, ne radi nitko od ožujka, pa se trenutno tri raspoložive osobe u općinskoj upravi stalno rotiraju. U Odsjeku za financijsko-računovodstveno poslovanje, otkud je Lamot prebačena na novu dužnost, upražnjeno je mjesto voditelja. U Odsjeku za komunalne poslove četiri su radna mjesta, popunjena su tri, a jedna je djelatnica na porodiljnom.

- Komunalni odsjek tako nema voditelja. U Odsjeku za društvene djelatnosti ustrojena su dva radna mjesta, ali otkako je voditelj Stevan Jeličić dobio otkaz, nema nikoga. I bolovanje pročelnice bit će produženo. Hitno treba nekoga zaposliti, treba naći adekvatne zamjene s ljudima ovlaštenim za te poslove. Mi sve to nećemo moći fizički izvršiti, rekla je Lamot. Cvek je navela da ona i donačelnik obavljaju veliki dio posla što u drugim općinama čelnici izvršen vlasti ne čine. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter