Ližnjan: IDS želi igrališta, SDP parking

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Rebalans Općine Ližnjan sa samo jednim glasom prevage izglasan je na sjednici Općinskog vijeća u petak navečer, kada su izmijenjeni i prateći programi - za gradnju i održavanje komunalne infrastrukture, socijalni, društveni, gospodarski i javno-zdravstveni programi.

Proračunski prihodi uvećani su za tek dva posto na oko 16,8 milijuna kuna, dok su rashodi ostali na gotovo identičnoj razini - s 37,4 milijuna narasli su na 37,5 milijuna kuna. Razlika između rashoda i prihoda lakše je shvatljiva ako se zna da postoje primici od financijske imovine i zaduživanja u iznosu od šest milijuna te višak prihoda iz prethodnih godina od 14,7 milijuna kuna.

Kako su IDS-ovci najavili uoči sjednice, na rebalans su podnijeli tri amandmana s kojima su željeli 55 tisuća kuna namijenjenih uslugama tekućeg i investicijskog održavanja usmjeriti na DND, za stipendije, antifašiste, umirovljenike i troškove građanima u kućanstvima, zatim 60 tisuća kuna od intelektualnih i osobnih usluga dati za dječji vrtić i jednokratne pomoći socijalno ugroženima.

Najveća stavka amandmana odnosila im se na 995 tisuća kuna rezerviranih za uređenje parkirališta ispred zgrade Općine koje bi usmjerili na igrališta za djecu i sportske terene te prometna ogledala u Valturi, uređenje javnih površina, na projektiranje igrališta u Jadreškima, sanaciju tamošnje škole…

Prijedlozi im nisu naišli na plodno tlo - za amandmane je glasalo šest vijećnika, isto koliko ih je bilo protiv, uz jedan suzdržan glas.

- Neki amandmani jesu prihvatljivi, ali ne sada, već će morati pričekati proračun za 2015. godinu, rekla je tijekom rasprave načelnica Maja Cvek. Ona i njen zamjenik Paolo Demarin iz redova SDP-a obrazlagali su po stavkama zašto ih je nemoguće prihvatiti.

Primjerice, usluge održavanja su zapravo ugovori za softvere, održavanje vozila i slično i moraju ih poštivati, stipendije su isplaćene za ovu godinu, za vrtić je izvršena preraspodjela i nema potrebe za dodatnim sredstvima, intelektualne i ostale usluge odnose se na odvjetničke usluge od koji Općina, uslijed raznih parnica, itekako ostvaruje korist.

Uređenje javnih površina, rekla je Cvek, financira se namjenski iz komunalne naknade, a parkiralište, za koje već čekaju i građevinsku dozvolu, po drugoj osnovi.

Unatoč objašnjenima, predstavnici IDS-a Saša Škrinjar, Branka Peruško i Vanja Franković inzistirali su na svojim stavovima, posebno kada je u pitanje skupo parkiralište koje u ovoj teškoj situaciji ne može predstavljati prioritet.

Demarin je parkiralište "branio" riječima da je potrebno ulagati u ono za što postoje već gotovi projekti, kako se ne bi čekalo s investicijama, a parkiralište je upravo takav primjer.

Povela se duga i iscrpljujuća polemika na kojoj su se spominjala nedovoljna aktivnost kada je u pitanju povlačenja sredstava iz EU-a, nerealizirani projekti, nepoznanice o mnogim investicijama poput dječjeg vrtića i slično.

- Predlažem da se izvan sjednica svi dogovorimo i odredimo prioritete Općine što bi definiralo plan rada do kraja našeg mandata. Po tim bi prioritetima lakše donosili odluke na sjednicama, poentirala je na kraju rasprave nezavisna vijećnica Ankica Piccoli. Mada su se i na sjednici s time mnogi složili, s obzirom na dijametralno-suprotna stajališta vladajućih i opozicije, teško je povjerovati u moguću dublju suradnju u budućnosti. (Zvjezdan STRAHINJA)   


Podijeli: Facebook Twiter