Licul namjerava ujediniti svu pulsku oporbu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Mauricio Licul kandidat je koalicije SDP-HSU za pulskog gradonačelnika na nadolazećim lokalnim izborima, koji će se održati u svibnju ove godine. Kandidati za njegove zamjenike, pak, još nisu određeni, ali će biti po jedan iz redova SDP-a i HSU-a. Licul je predstavljen u utorak u sjedištu pulskog SDP-a, gdje su potpredsjednik SDP Hrvatske i saborski zastupnik Peđa Grbin, predsjednik HSU-a i saborski zastupnik Silvano Hrelja, te predsjednici županijskog i pulskog SDP-a Vili Bassanese i Danijel Ferić, biranim riječima opisivali Licula uvjereni da će postati novi gradonačelnik najvećeg istarskog grada. Ferić je u uvodu istaknuo da su promjene u Puli nužne jer godinama Puljani slušaju uvijek ista obećanja i vrijeme je da dobiju bolju Pulu.

Pula zaslužuje bolje

Licul se zahvalio koaliciji SDP-HSU, najavivši da očekuje podršku i još nekih drugih oporbenih stranaka, te rekao da je njegov motiv u ovoj kandidaturi stvoriti Pulu po mjeri svih građana a ne samo za "elitu".

- Pula je predugo u učmalosti koja ide na ruku trenutnoj vlasti. Stoga uz ujedinjenu oporbu vidim način za promjene. Grad namjeravam voditi onako kako Puljani žele, moguće je u isto vrijeme biti vođa i timski igrač. Svakako nemam namjeru biti diktator uz preskupi PR, jer Pula može bolje. Pulska djeca, akademici, osobe treće životne dobi, moraju imati bolji život u našem gradu, vjerujem u ovaj grad i njegove građane, u resurse kojih još ima. Uvažit ću svačije ideje, sigurno neću voditi zatvorenu politiku pod krinkom tolerancije, poručio je u prvom obraćanju Licul, koji nije odmah želio otkriti program s kojim će se boriti za naklonost birača, ali je najavio da će se dotaknuti svih tema s kojima je u proteklih osam godina kao gradski vijećnik izlazio u javnost.

Kandidaturu nestranačkog čovjeka Bassanese je pojasnio riječima da svi žele živjeti tamo gdje je kvaliteta života onakva kakvu zaslužuju, u gradu kojem je raznolikost bogatstvo, a kvaliteta pojedinca, njegova izvrsnost i kompetencija, garancija jednakosti za sve. Zato smo se, rekao je Bassanese, odlučili dati podršku nestranačkom kandidatu. Hrelja je, pak, rekao da su SDP i HSU prihvatile inicijativu da se oporbene stranke u Puli sinergijom oko nestranačkog kandidata, koji se godinama kalio u Gradskom vijeću, izbore za promjene. Licul nastupa borbeno i oštro, u isto vrijeme mudro i pozitivno, pa je idealan kandidat jer Pula zaslužuje puno više, naglasio je Hrelja, obrazloživši ovakvu odluku iskorakom u politici kako bi se stvorio rast i napredak u Puli.

- Hvala Liculu koji se prihvatio teškog posla. Pozivamo Puljane da dobro razmisle kome će dati svoje povjerenje. Ako smatraju da je u Puli dobro, da Pula ne može bolje, onda neka glasaju za dosadašnju vlast. Ali, ako im je neugodno prošetati Giardinima, vidjeti oronule fasade, voziti se neravnim ulicama i prihvatiti da se bez stranačke iskaznice ne mogu zaposliti u gradskoj upravi ili gradskim poduzećima, onda smo mi alternativa. Licul je čovjek koji zna svaki problem grada, vidio je da se tri godine ništa nije radilo a sada se svugdje otvaraju gradilišta pred izbore, poručio je Grbin.

SDP-ovci zatomili ego

Upitani da pojasne zašto se dva najistaknutija pulska SDP-ovca, Grbin i Ferić, nisu prihvatili gradonačelničke kandidature, Ferić je obrazložio činjenicom da izlaznost na lokalnim izborima pokazuje da su građani apatični, te da je cilj kandidature Licula ujediniti oporbu i brojne udruge, stvoriti široku frontu, koja će omogućiti promjene u Puli. Grbin je, pak, otvoreno priznao, da su zatomili svoj ego, ali i ego pojedinih članova i stranci, i odabrali osobu za koju su uvjereni da može pobijediti, kandidata kojeg su Puljani već prepoznali kao alternativu. Smatra da je njegov rad u Saboru prepoznat, te da se ne može kvalitetno obavljat dva posla u isto vrijeme, te se stoga nije kandidirao.

Flego je iskorak

Podsjetivši da je na posljednjim izborima SDP također podržao nestranačkog kandidata Damira Kajina, te da taj "eksperiment" nije uspio, Grbin se nije složio.

- To je bio eksperiment za župana, koji je itekako donio promjene jer je umjesto Jakovčića došao Flego, koji je, bez obzira što ima mana, ipak iskorak. Pogotovo na Jakovčićevu mrežu koju je imao, rekao je Grbin. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter