Laniški vikendaši plaćat će porez na kuću za odmor

Porez na kuće za odmor počet će se plaćati od 1. siječnja (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Porez na kuće za odmor počet će se plaćati od 1. siječnja (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Čak i teritorijalno najveća, ali najsiromašnija istarska općina sa svega 2,28 stanovnika po četvornom kilometru, prema nacrtu Zakona o regionalnom razvoju izgubit će status područja posebne državne skrbi, kao i materijalna prava koja po toj osnovi ostvaruje.

Prelaskom na novi sustav ocjenjivanja razvijenosti ispada da je Lanišće iznadprosječno razvijeno te bi moglo ostati bez tristotinjak tisuća proračunskih kuna godišnje.

Pripremajući se na mogući gubitak statusa, laniški vijećnici na posljednjoj su sjednici Općinskog vijeća uveli su novi porez na kuće za odmor. Na laniškom području do sada se plaćao prirez porezu na dohodak po stopi od jedna posto, porez na potrošnju te porez na tvrtku ili naziv.

Zakon o regionalnom razvoju, obrazložio je načelnik Neven Mikac, primjenjivat će se od 1. siječnja 2015., no do ukidanja određenih olakšica može doći već iduće godine. Ukoliko Lanišće bude tražilo državnu pomoć, prije toga treba zahvatiti sve što Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave predviđa pa tako i uvesti porez na kuće za odmor.

Godišnje je to deset kuna po metru četvornom korisne površine, što za kuću za odmor od 60 kvadrata iznosi 600 kuna. Taj bi se porez primjenjivao od 1. siječnja iduće godine. Na laniškom području ima oko 220 vikend objekata. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter