Lanišće ima indeks razvijenosti kao New York?

Lanišće (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Lanišće (G. ČALIĆ ŠVERKO)

S 329 stanovnika, pretežno samačkih staračkih domaćinstava, na 144 kilometara te svega jednim proizvodnim pogonom, tvornicom drvne ambalaže, Općina Lanišće spada u najnerazvijene općine u Istarskoj županiji, a vjerojatno i u Hrvatskoj, pa ipak gubi povlastice statusa posebne državne skrbi.

- Nama je svaka kuna bitna i kada nas država bude zakinula za oko 250.000 kuna od poreza na dohodak, postavlja se pitanje naše opstojnosti. Spasit ćemo na proračun, po toj osnovi, od nekih 600.000 kuna, koliko usporedbe radi košta parking prostor jednog ministarstva, za smještaj oktanske ergele, tako da će laniško područje postati jedno veliko parkiralište, istaknuo je sarkastično na jučerašnjoj konferenciji za novinare načelnik Neven Mikac obrazlažući svoje protivljenje donošenju Zakona o regionalnom razvoju kojeg je Vlada uputila u saborsku proceduru.

- Ne znam po kojoj je računici ispalo da naš indeks razvijenosti iznosi 96,47 posto, ali mi je jedan prijatelj rekao da smo razvijeni kao i New York. Samo slijepac može misliti da je laniško područje toliko razvijeno ako na četvornom kilometru živi nešto više od dva stanovnika. Što se opstojnosti općine tiče, ukoliko bude situacija takva kakvom je predviđamo, općina će postati jedna mjesna kancelarija gdje će biti jedna službenica s telefonom. Neka onda ukinu Općinu, jedino je to rješenje, a što drugo, poručio je Mikac.

- Do sada nismo imali gotovo nikakva razumijevanja od Istarske županije. Već dugi niz godina čelnih ljudi Županije nema, vjerojatno su zauzeti. Pitanje je mogu li stići do Ćićarije, zimi je snijeg, ako ceste nisu očišćene ne mogu doći, a ljeti imaju obaveze na priobalju zbog turista pa im nije puno za zamjeriti, nastavio je Mikac u sarkastičnom tonu.

Grgo Mejak, općinski vijećnik i poljoprivrednik iz sela Podgaće kaže da im na Ćićariji ni do sada nisu zakoni bili u prilog, a sada još i manje.

- Mi smo nerazvijena općina, to treba da svi znaju u Hrvatskoj, a ja kao nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi stočarstvom imam veliki uteg oko vrata, jer na laniškom području nije sređeno ni vlasništvo poljoprivrednog zemljišta. Seoska dobra, tzv. komunele, specifičan oblik vlasništva, bez riješenog statusa kočnica su ikakvom razvoju Krasa, rekao je Mejak

Iako je najavljen dolazak saborskih zastupnika iz Istre, u Lanišće je jučer stigao samo nezavisni Damir Kajin koji je poručio da neće dignuti ruku u Saboru za ovakve zakonske mjere kakve Vlada predlaže.

- Status područja posebne državne skrbi nije privilegija već potreba, nije povlastica već je kao u slučaju Lanišća mjera opstanka. Čudi da oni koji su donijeli ovakve zakonske odredbe u Račanovom mandatu, koalicijske vlasti, trećesječanjske, sada ih ukidaju, no ono što posebno brine to su dvojbeni kriteriji. Ne može biti da Lanišće, ali i Oprtalj, Grožnjan, Motovun i ostale općine sa statusom brdsko planinskog područja, odnosno posebne državne skrbi, ne zaslužuju isti status kao što ima niz općina u Hrvatskoj, istaknuo je Kajin. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter