Lalovac u Rovinju: Pokrećemo ured za porezne utaje

Ministar Laovac i Johannes Hintersberger u hotelu Lone potpisali sporauzm o suradnji poreznih uprava (D. Št.)
Ministar Laovac i Johannes Hintersberger u hotelu Lone potpisali sporauzm o suradnji poreznih uprava (D. Št.)

U rovinjskom hotelu Lone danas  je potpisan sporazum između poreznih uprava Republike Hrvatske i Slobodne Države Bavarske o pojačanoj suradnji vezanoj uz oporezivanje. Sporazum je s hrvatske strane potpisao ministar financija mr. Boris Lalovac, a u ime Bavarske državni sekretar u Ministarstvu financija Johannes Hintersberger.

Ministar Lalovac naglasio je da je riječ o nastavku dobre suradnje, budući da dvije porezne uprave od 2012. godine uspješno surađuju na Twinning projektu Europske unije.

- Ovim sporazumom obje porezne uprave žele naglasiti svoj zajednički interes za daljnjom suradnjom, poglavito nakon završetka Twinning  projekta, u proljeće 2014. godine, rekao je ministar. Dodao je da dogovoreni zajednički nadzori (tzv. Joint Audists) predstavljaju prikladan alat za učinkovitu provjeru međunarodnih poduzeća, pa će se i ova suradnja usredotočiti upravo na područje nadzora i provođenje zajedničkih nadzora.

- Porezne uprave obiju zemalja osnovat će radnu grupu unutar koje će doći do razmjene iskustava vezanih za tijek nadzora i zakonske okvire nadzora u Bavarskoj i Hrvatskoj, te se na temelju toga razvijati strukture potrebne za učinkovito provođenje zajedničkog nadzora, a sam postupak skratiti što je moguće više, rekao je državni sekretar Ministarstva financija Johannes Hintersberger.

Čin potpisivanja sporazuma bio je prilika i za nekolicinu pitanja upućenih ministru Lalovcu. Konkretno, na dnevnom se redu našlo i pitanje rebalansa proračuna, a s njim u vezi i ono najaktualnije, kome i koliko odrezati?

Ministar je rekao da u se tu pojavile razne informacije, no da je sigurno tek jedno, a to je da 250 tisuća državnih službenika ukupno u sustavu troši 31 milijardu kuna, a 1,2 milijuna umirovljenika, s druge strane, 36 milijardi kuna. Je li takav omjer plaća i mirovina realan i dugoročan, zapitao je ministar i odmah rekao da, po njemu, slijedi racionalizacija. Ipak, naglasio je i da je  zagovornik toga da liječnicima i profesorima koji profesionalno i savjesno odrađuju svoj posao za to treba i platiti.

Glede budućnosti fiskalizacije, ministar Lalovac najavio je i novu nagradnu igru, čiji je ukupni nagradni fond težak pola milijuna kuna koje će dobiti  građani za prijavu, odnosno slanje  ispravnih i neispravnih fiskalnih računa.

- Uz račune, lakše će se obavljati kontrole onih, poručio je ministar, koji i danas ne razumiju da moramo plaćati poreze da bismo imali mirovinski sustav, dali plaće liječnicima, policiji, vojsci. Uz nagradnu igru, Boris Lalovac najavio je i start jednog novog ureda, odnosno početak posebne jedinice koja će se baviti velikim poreznim utajama.

- Krećemo s uredom za porezne utaje koji će biti specijaliziran za velike porezne utaje, u kojemu se nećemo baviti malim prijevarama, već je on isključivo formiran za one tzv. zlatne dečke, pa da i na njih neko pazi. U tom će uredu, dakako, raditi najsposobniji i najstručniji ljudi, obećao je ministar Boris Lalovac.

Na pitanje o rezultatima fiskalizacije, rekao je da se ona nastavlja kako na tržnicama tako i na drugim mjestima, s tom razlikom da se zbog dvije, tri kune neće kažnjavati ali da za neizdavanje računa neće biti oprosta. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ; snimio Dejan  ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter